Klein formaat moet grootste krant redden

De Telegraaf stapt als laatste in Nederland over op tabloid

Voor lezers die graag wegduiken achter een krant op groot papierformaat is het een gedenkwaardige dag. Vandaag verschijnt in Nederland voor het laatst een dagblad op broadsheet, met grote pagina's van 749 bij 597 millimeter.

De Telegraaf stapt morgen als laatste Nederlandse krant over op tabloid, de compactere paginamaat die Trouw-lezers al sinds 2004 kennen. Daarmee komt een einde aan de lange traditie van 'grote' Nederlandse kranten, waarvan de papiermaten ooit kwamen overwaaien uit Engeland: 29,5 bij 23,5 inch. Die achteraf erg grote maatvoering ontstond ooit door een regel waardoor Engelse uitgevers belasting per pagina moesten afrekenen.

Op het hoofdkwartier van de Telegraaf Media Groep is de dag van de overstap (10-10) voorbereid als een militaire operatie. De lezers krijgen al wekenlang vanaf de dagelijkse aftel-pagina op het hart gedrukt dat er niet te veel zal veranderen. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs: "De Telegraaf blijft De Telegraaf; vertrouwd en meer Telegraaf dan ooit". Ook op de kleinere voorpagina's worden straks de chocoladeletters zonodig uit de kast getrokken. Vertrouwde rubrieken als het Stan Huygens Journaal blijven. En de dikkere kleine krant past gewoon door uw brievenbus, sust Paradijs na persoonlijk praktijkonderzoek.

Net als alle andere dagbladen die de weg van tabloid insloegen, roemt De Telegraaf de praktische voordelen: je zit andere treinpassagiers niet in de weg tijdens het bladeren. Maar er is een andere belangrijke reden om na lang twijfelen de overstap te maken. De krant zag de afgelopen jaren sneller dan andere dagbladen het abonneebestand dalen, van ruim 800.000 rond de millenniumwisseling tot 452.000 dit jaar. Er zijn vernieuwing en een groot reclamemoment nodig om het tij te keren. 2014 is een 'reparatiejaar' voor nog altijd de grootste krant van Nederland, qua aantal lezers.

Kunnen kranten nog compacter worden dan tabloid? Volgens media-professor Piet Bakker sloegen alleen enkele gratis huis-aan-huis bladen die weg in en zijn er in Zwitserland een paar dagbladen die voor 'micro' hebben gekozen.

De vormgevers van De Telegraaf hebben altijd ontkend dat hun krant nu nog meer gaat lijken op de klein geschapen buitenlandse sensatiebladen, tabloids zoals de Britse Sun of het Duitse Bild Zeitung.

De Telegraaf-redactie trok een batterij bekende Nederlanders uit de kast om hun gekrompen krant alvast aan te prijzen als onveranderd. Van burgemeester Onno Hoes tot Gerard Joling, van Cor Bakker tot Jan des Bouvrie. De laatste zegt vanuit zijn huis in 'het mondaine Saint-Tropez in Zuid-Frankrijk' over het nieuwe formaat: "Daar ben ik héél blij mee. Ik laat mij geregeld rijden door een student-chauffeur en dan kan ik straks op de achterbank heerlijk De Telegraaf lezen. Dat was lastig met die enorme pagina's."

Spits stopt, alleen Metro nog gratis

Tegelijk met het compact maken van moederschip de Telegraaf, worden de gratis dochters Spits en Metro samengevoegd. Uitgever Telegraaf Media Groep laat alleen Metro voortbestaan. De redacties van de twee bladen werden vorig jaar al in elkaar geschoven.

De gratis kranten Spits (TMG) en Metro (Zweedse uitgever) begonnen in 1999. Andere uitgevers lanceerden in 2007 De Pers en Dag op de markt van gratis bladen, maar die sneuvelden vrij snel door gebrek aan advertenties.

Metro overleeft vooralsnog, in een oplage van 510.000 exemplaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden