Klein Europa: overzichtelijk en geruststellend

De Arc de Triomphe zou zo in de huiskamer passen, de Vesuvius braakt schattige rookwolkjes uit en de toren van Pisa kan met een flinke duw rechtgezet worden. Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling, want Mini-Europa moet juist een herkenbaar beeld geven van bekende bouwwerken.

Het kleine pretpark in Brussel vlak naast het - ineens gigantische - Atomium trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Maar het moet sluiten, vreest directeur Thierry Meeùs. "De stad Brussel wil alles hier platgooien", zegt hij, uitkijkend over zijn park. Er moeten kantoren, woningen en winkels komen. "Jammer toch, van zo'n mooie attractie."

'Olé', klinkt het op de achtergrond. In de arena van Sevilla begint een stierengevecht. Een stiertje schuift mechanisch door het zand en de mini-toeschouwers juichen houterig. Een groepje langslopende Spaanse toeristen imiteert direct de bijbehorende trompetmuziek. Even verderop stijgt met veel geraas een Ariane-raket op, vanaf de basis Kourou in Frans-Guyana.

Alle geluiden vermengen zich met Europese volksliederen, want die zijn met een druk op de knop te horen bij de nationaal gegroepeerde attracties. Maar voor nationalisme is hier geen plaats, want Mini-Europa heeft een boodschap: Europa is één en alle 27 EU-lidstaten zijn met elkaar verbonden, in ieder geval hier in schaal 1:25.

Meeùs geeft de verbanden aan: daar ligt de Santa Maria, het schip van Columbus. En kijk hier, het Spaanse El Escorial, gebouwd van de zilverschatten die na de reis van Columbus uit Zuid-Amerika werden gehaald. Uit de Poolse stad Gdansk zien we de Dwor Artusa, in Hollandse stijl. Nederland is goed vertegenwoordigd, met windmolens, grachtenpanden, maar ook een boorplatform.

Meer moderne architectuur zou Meeùs graag zien, maar hij moet met veel wensen rekening houden. Vaak schenken landen een gebouw, vooral de nieuwe EU-lidstaten deden dat bij hun toetreding in 2004. "Juist die landen willen allemaal graag hun historische wortels tonen." Met veel kerken, kastelen en abdijen als resultaat. De meeste zijn gemaakt in Turkije; wellicht in de toekomst zelf ook te zien in Mini-Europa?

Het park koestert ook de historische wortels. Bij de ingang, naast het Berlaymont in Brussel - waar de Europese Commissie zetelt - staat een vriendelijk huisje met rieten dak. In dit huis stelde de Fransman Jean Monnet kort na de Tweede Wereldoorlog een verklaring op die als uitgangspunt diende voor de Europese eenwording. Zijn motto: "Wij vormen geen verbond van staten, wij verenigen mensen".

Een als schildpad verklede medewerker van Mini-Europa, het trage diertje is mascotte van het park, omhelst vlak voor het Monnet-huis nieuwe bezoekers. Ze lachen en willen op de foto. Overal klinken talen door elkaar, even lijkt Europa echt één. Zo in mini-vorm is het oude continent heel overzichtelijk, en daar gaat een geruststellende werking van uit.

Wie het park verlaat is weer in Brussel, de hoofdstad van het echte Europa. Daar gaat het moeizame geploeter op de lange weg naar eenwording verder, in betonnen kolossen in schaal 1:1.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden