Kleermaker Gümüs en zijn vrouw opnieuw uitgezet

OOSTERHOUT, DEN HAAG - De Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs en zijn vrouw Esme zijn gisteren uitgezet, omdat ze illegaal in Nederland verbleven. De vreemdelingenpolitie had beiden donderdag gearresteerd omdat Gümüs illegaal aan het werk was in een naai-atelier in Oosterhout, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Gümüs en zijn vrouw zaten korte tijd vast in het huis van bewaring in Tilburg in afwachting van hun uitzetting. Gistermiddag kozen ze er volgens de IND vrijwillig voor om terug te gaan naar Turkije.

De landelijk bekende kleermaker verbleef in Nederland met een visum voor een kort verblijf. Na het aflopen van het visum bleef hij werken in het naai-atelier. Het stel was in Nederland zonder de twee zoons.

De Turkse kleermaker uit de Amsterdamse Pijp en zijn gezin moesten in oktober 1997 het land verlaten, omdat Gümüs niet kon aantonen dat hij zes jaar lang wit in Nederland had gewerkt. Aan hun vertrek gingen diverse acties van buurtbewoners, sympathisanten, politici en de burgemeester van Amsterdam voor een verblijfsvergunning voor Gümüs vooraf.

Gümüs en zijn gezin vestigden zich in de Turkse stad Karaman. Daar begon hij een kledingzaak, maar die ging korte tijd later failliet.

In de zomer van 2000 kon Gümüs aan de slag als beheerder van een aantal appartementen van het reisbureau Neckermann in de badplaats Alanya. In 2002 keerde Gümüs terug naar Karaman, waar hij weer in de textiel ging werken.

De uitgezette kleermaker heeft verschillende keren laten weten graag te willen terugkeren naar Nederland.

Daarbij kreeg hij morele steun van voormalig burgemeester Patijn van Amsterdam, die hoopte dat er een oplossing zou worden gevonden om Gümüs en zijn gezin weer naar Nederland te laten komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden