Kleedkamers

Als beginnend journalist heb ik nog net de tijd meegemaakt dat je een minuut of tien na het einde van een interland de dampende kleedkamer van de Oranje-helden in mocht. Ik liep braaf mee, al vond ik het wel een beetje vreemd om aan de praat te gaan met mannen die net klaar waren met hun werk en soms in hun nakende niksie op de bank van de kleedkamer stonden en vanuit die hoge positie vrolijk tegen een peloton regenjassen-met-blocnotes hun inbreng in de wedstrijd gingen analyseren. Jouw pen schreef ter hoogte van hun geslachtsdeel.

Mijn oudere collega's vonden het helemaal geen goed idee om die voetbalmannen eerst even hun onderbroek te laten aantrekken. Heet van de naald - dáár ging het om. Het waren vaak gesprekjes met een zekere opzet. Had bijvoorbeeld de nog erg jonge international Johan Neeskens tegen Roemenië naast de ervaren libero Rinus Israël prima gespeeld en vroeg een oudere collega: 'Johan, kun je zeggen dat Rinus als een vader voor je was?' Dat vond Johan nou mooi gezegd! En zo stond het dan de volgende dag in de kop van het kleedkamerverhaal: 'Rinus Israël was als een vader voor mij'.

In de actuele verslaggeving heb ik ook nog net de tijd meegemaakt dat het na de wedstrijd helemaal anders toe ging in het contact met de spelers. In de zogeheten mixed zone kwam je halverwege de jaren negentig als pennenlikker achter een dranghek te staan. Riep je een passerende crack en dan was het altijd maar afwachten of hij zou stoppen of doorlopen. Ik was daar niet erg goed in. Als er eentje stopte, wist ik maar zelden een goede vraag te stellen. Een gesprek met een dranghek er tussen - ik heb er nooit aan kunnen wennen.

Dezer dagen kreeg ik plotseling heimwee naar 1970. Wat had ik enkele maanden geleden bij Oostenrijk-Nederland in het Ernst Happel-stadion graag dat verbale duel tussen Edgar Davids en Mark van Bommel meegemaakt. Had ik als journalist zelf kunnen oordelen. Nu worden mijn column-collega's Derksen, Borst en Camps door Dick Advocaat neergezet als 'malloten', omdat zij nieuwe kabel-ellende constateren. Gelijkertijd zie ik bij Canal Plus Van Bommel nietszeggend alles zeggen. Zijn lichaamstaal maakt duidelijk dat de stukjes van Derksen, Camps en Borst in ieder geval niet louter mallotig kunnen zijn. Van Bommel lijkt mij nogal te lijden onder De Kwestie, die volgens Advocaat dus geen kwestie is.

Dezer dagen nog eens twee keer Oostenrijk-Nederland terug gekeken. In oktober dacht ik dat het alleen maar ging om een wedstrijd tussen een super-Oranje en het vierde elftal van Oostenrijk. Echt, in de rust heb ik mijn geld gezet op 0-8. Maar nu, ruim vier maanden later, ben ik nog eens goed en gedetailleerd gaan kijken. Davids is helemaal geen hangende linksbuiten (zoals het tactisch plan was), of hoe die positie tegenwoordig ook mag heten. Hij speelt potjandorie nog het meest als een centraal opererende schaduwspits achter Patrick Kluivert. Van Bommel staat er teruggedrukt bij te kijken. Toch heb ik begrip voor Davids. Wat is namelijk ook het geval: in de eerste tien minuten van de eerste helft en in de eerste tien minuten van de tweede helft wordt hij steeds overgeslagen! In de eerste tien minuten heeft hij twee korte balcontactjes en dat herhaalt zich precies zo na rust. Ter vergelijking: in de eerste tien minuten heeft Ricksen elf balcontacten, Stam zes, De Boer acht, Zenden elf, Seedorf negen, Van Bommel negen, Cocu acht, Makaay vijf en Kluivert zeven.

De groeten, dacht Edje vervolgens, ik ga centraal spelen en het interesseert me geen bal dat ik Van Bommel dan voor de voeten loop. Mooi zijn overigens de laatste zestien seconden van de reportage in Wenen. Davids en Cocu verlaten het veld en ze discussiëren heftig, vooral met de armen. Ik krijg niet het gevoel dat ze de prachtige zege uitbundig aan het vieren zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden