Kleedkamers schoonmaken als straf

rijswijk – Natuurlijk zijn er wel eens akkefietjes bij een grote voetbalclub als het Rijswijkse vv Haaglandia. Geen grote vechtpartijen, zegt manager jeugd Aad Molenkamp, maar wel schelden op de scheidsrechter bijvoorbeeld. „Of laatst kreeg ik een mailtje van een andere club. Stond er een stel ouders van een van onze teams te schreeuwen langs de lijn.”

Vorige week vestigde de Haagse afdeling van de PVV de aandacht op misstanden in het amateurvoetbal in de regio. Geweld op en langs het veld, een gebrek aan vrijwilligers en het niet betalen van de contributie. En dat vooral bij clubs met veel allochtonen, aldus raadslid Richard de Mos.

Een voorgestelde ’allochtonenstop’ verdween – na de commotie die hij opriep – snel van tafel, maar de problemen blijven, zegt de PVV.

Op deze zondagmiddag is daar bij de bekerwedstrijd tussen het eerste van Haaglandia en Woerden weinig van te merken. Binnen het veld valt geen onvertogen woord, en ook langs de lijn en op de tribune houdt het publiek zich rustig. Er is ook weinig reden tot opwinding; bij rust staat Haaglandia al 5-1 voor. Het zal het duel makkelijk winnen met 7-2.

Zo gaat het niet overal. „Er zijn in Den Haag wel clubs waarvan je weet dat het een heet middagje gaan worden als je er speelt”, geeft Domingos Lopes de Brito (24) toe. Maar, zegt de rechtsbuiten, die dit weekeinde op de tribune zit, dat is niet alleen bij clubs met veel allochtonen het geval.

De incidenten zijn voor Haaglandia, waar de verdeling tussen autochtoon en allochtoon ongeveer fifty-fifty is, reden om dit seizoen een extra streng beleid te voeren. Spelers die een grote mond hebben tegen de scheidsrechter of op een andere manier de regels overtreden, krijgen een taakstraf.

Molenkamp: „Op zaterdag moeten ze kleedkamers schoonmaken of met een vuilniszak het terrein schoonmaken, terwijl hun teamgenoten voetballen. Gaan ze daar niet mee akkoord, dan moeten we afscheid van ze nemen.”

Het nieuwe beleid geldt voor de hele club, junioren en senioren. Drie spelers kregen tot dusver een taakstraf, waarvan twee autochtoon. Jongens wegsturen is nog niet nodig geweest.

Lastiger wordt het wanneer ouders zich misdragen, zegt Molenkamp. „Die kan ik geen taakstraf opleggen. Maar ik kan wel zeggen: de eerstvolgende keer dat het gebeurt, voetbalt uw kind hier niet meer.” Hij heeft nooit twee keer dezelfde ouder op zijn kamer gehad.

Nu kan de Rijswijkse club zich het veroorloven streng te zijn. Haaglandia is populair. Het heeft al meer dan duizend leden, en er is een wachtlijst van nog eens honderdvijftig.

De club maakt daar dankbaar gebruik van. ’Er staan genoeg spelers op onze wachtlijst die wel graag willen voetballen én trainen’, staat er op de site te lezen. Doelgroep: de jongens van de B4, die niet op komen dagen bij de training en de wedstrijden.

Taakstraffen, wegsturen zelfs als ze een tweede keer in de fout gaan: het klinkt misschien hard, maar het werkt wel. Want, zegt Molenkamp: „De grootste straf voor hen is niet voetballen. Zeker voor de allochtone spelertjes; die hebben thuis geen spelcomputers waar ze achter kunnen gaan zitten als ze geschorst zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden