Kledingketen CoolCat is over de kop: niet cool meer

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Niet bestand tegen de concurrentie en te veel een icoon van de jaren tachtig. Opnieuw dreigt een bekende winkelketen om te vallen. Deze keer is het CoolCat van ondernemer Roland Kahn.

Joost van Velzen

Het is vermoedelijk over en sluiten voor de kledingwinkels van CoolCat. De eigenaar, ondernemer Roland Kahn, heeft het faillissement aangevraagd voor de Nederlandse tak van zijn bedrijf. Bij CoolCat werken 1450 mensen, van wie 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimer.

Het ging al langer niet goed met de winkels van CoolCat. De keten, die zich richt op tieners, draait al jaren met verlies. De lange hete zomer van afgelopen jaar waardoor de winkels met voorraden bleven zitten, zouden de laatste druppel zijn geweest. Met het over de kop gaan van CoolCat (tachtig vestigingen) komt na veertig jaar een einde aan opnieuw een bekende speler in de Nederlandse winkelcentra. Zeer recent nog sneuvelde speelgoedketen Intertoys, dat in zwaar afgeslankte vorm verdergaat.

“De formule van CoolCat heeft zijn bestaansrecht verloren”, zegt hoogleraar marketing & retailing Kitty Koelemeijer aan Nyenrode Business Universiteit. “De winkels richten zich op tieners en die hebben heel veel alternatieven. Die gaan naar Primark, Zara, H&M of ze slagen online bij webwinkels als Zalando.”

Verouderde formule

Ook Els de Baan, modejournaliste bij deze krant, vindt het niet gek dat het doek voor CoolCat definitief lijkt te vallen: “Dat ik nauwelijks nog weet dat ze nog bestonden, zegt wel iets. CoolCat is nauwelijks nog bij het grote publiek in the picture. De kleding die de winkel verkoopt is niet uitgesproken genoeg om je mee te profileren. CoolCat voert een formule die vooral heel erg paste bij de jaren tachtig.”

Het dreigende kapseizen moet pijnlijk zijn voor eigenaar en oprichter Roland Kahn. CoolCat is zijn schepping, hij opende zijn eerste zaak in 1979. Het was het coole CoolCat dat van Kahn een rijk ondernemer maakte. Het moederbedrijf dat hij leidt - waar ook MS Mode, America Today en lingeriemerk Sapph onder vallen - heet niet voor niets Coolinvestments. Kahn was begin 2016 nog even de hoop van winkelend Nederland toen hij warenhuisketen Vroom & Dreesmann van de ondergang wilde redden. Tevergeefs, zoals bekend. Kahn is wel mede-eigenaar van het merk V&D, dat online nog bestaat als webwinkel.

Kitty Koelemeijer wil de zakenman Kahn niet zomaar afvallen: “Roland Kahn is echt wel een goeie ondernemer. Het is gewoon heel lastig om bestaande formules vast te houden en tegelijkertijd vernieuwend te zijn.” Ze vraagt zich af of Kahn zich na deze nieuwe tegenvaller weer kan oprichten: “Deze erfenis sleept hij nu wel met zich mee.”

Doorstart

Vorig jaar maakte Kahn ( Amsterdam, 1952) bekend zich langzaam uit Coolinvestments terug te trekken. Zijn zoons Joshua en Jonathan, een eeneiige tweeling, nemen de zaak geleidelijk over.

CoolCat heeft ook zeventien winkels in België, zes in Frankrijk en twee in Luxemburg. Daarnaast heeft CoolCat in deze landen en in Duitsland een webshop. De buitenlandse activiteiten vallen buiten het faillissement. De rechter spreekt dat faillissement naar verwachting dinsdag uit en geldt voor de vennootschappen CoolCat Fashion en CoolCat Nederland. Er wordt gekeken of er een doorstart van de keten mogelijk is. De winkels en de webshop van CoolCat blijven tot nader order open.

Lees ook:

De levenslessen van ondernemer Roland Kahn: Alleen honden hebben een baas

Ondernemen vindt Roland Kahn (65), oprichter van modeketen CoolCat, het leukste wat er is. Toch gaat hij zijn zaken overdragen aan zijn zoons. Hij heeft ze gedegen opgeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden