Klaverblad obstakel voor koeien

Serie over intrigerende verschijnselen langs de weg. Aflevering 6 (slot): Koetunnel in Terband.

Koeien langs de snelweg, da's niks bijzonders. Maar koeien die komen aansjokken vanuit een tunnel onder een viaduct, dat is een wonderlijk gezicht. Vroeger stonden ze gezellig bij de boerderij in de wei. Maar door de komst van een klaverblad bij Heerenveen is veefokker Jan de Jonge uit Terband van zijn koeien afgesneden.

In verband met de aanleg van het knooppunt, een paar jaar geleden, moest De Jonge vijf bunder land verkopen aan Rijkswaterstaat. Hierdoor was er achter de boerderij geen ruimte meer voor de 120 zwarte Holsteiners. De oplossing: een tunnel door het talud. Zo kunnen de dieren naar een weiland aan de andere kant van de weg. ,,Jammer genoeg zien we ze vanuit huis niet meer'', zegt De Jonge.

Het dorp Terband (150 inwoners) is bijna opgeslokt door het asfalt. De boer, zijn vrouw en hun zonen wonen pal naast de afslag Leeuwarden. In de woonkeuken kijken ze uit op het bochtige wegennetwerk met zijn gekrioel van auto's. Ze storen zich er niet aan. Het lawaai valt mee en er gebeurt van alles: auto's die keren op een afrit, vrachtwagens die lading verliezen.

Toch zullen ze hier niet lang meer blijven. Het tunneltje was nog niet klaar of het bericht kwam dat de boerderij moet wijken voor een industrieterrein. De familie hoopt in de buurt iets nieuws te vinden.

Het kerkje van Terband, de 'ro tondekerk', blijft wel bestaan. Hij heet zo omdat hij voor de aanleg van het klaverblad vlakbij een rotonde stond. De kerk is alleen in de zomermaanden in gebruik -dan zijn er korte diensten voor toeristen en passanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden