Klaver neemt het op tegen iedereen in de politiek

Jesse Klaver, de nieuwe politiek leider van GroenLinks, vanavond in De Balie in Amsterdam. Beeld anp

Het was al bekend, maar vanavond zei Jesse Klaver het nog maar eens, ten overvloede. Tussen het kabinet en GroenLinks wordt het niks. Althans, niet op belastinggebied.

Als de Kamer morgen debatteert over de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel, zal hij opnieuw vol verve zeggen dat hij pleit voor groene belastingen."Dat doet GroenLinks al sinds het is opgericht", zei Klaver, de nieuwe leider van die partij, tegen zijn gehoor in De Balie in Amsterdam.

Het antwoord van het kabinet kent hij ook al: nee. Hij kent zelfs de argumenten. Rutte zal zeggen: "Maatregelen die ons concurrentievoordeel beschadigen, die bedrijven wegjagen, staan haaks op onze groeiambitie. Bovendien: bedrijven vervuilen dan nog steeds, alleen in het buitenland."

Klaver is de beroerdste niet. "Dat klopt natuurlijk. Maar als iedereen dat zegt weten we één ding zeker: dan verandert er niks." En dus doet Klaver niet mee. Niet met het belastingplan, maar ook in het grotere geheel niet: hij weigert zichzelf en zijn standpunten te kneden naar de economische mal die over de politiek gelegd is. Het 'economisme', zoals hij het is gaan noemen.

Vanavond hield Jesse Klaver zijn 'grote speech' over economisme. Dat woord liet hij voor het eerst vallen toen hij de macht overnam van Bram van Ojik. Sindsdien merkte hij dat het aansloeg. Na de speech volgt een boek, in september, uitgegeven door de Bezige Bij.

"We kijken alleen nog maar naar wat dingen kosten, niet naar wat ze waard zijn", las Klaver in 2010 in een boek. Die woorden bleven hangen. "Ik was net Kamerlid geworden en vast van plan niet alleen beleidstukken te lezen. Te snel word je, als politicus, opgezogen in de maalstroom van alledag."

Die maalstroom is er één waarin alles in geld wordt uitgedrukt. Klaver: "Burger wordt klant. Leven wordt resource. Handelen wordt strategie." Het is een mal waarmee Nederland al jaren visieloos wordt bestuurd. Want niet alleen rechts denkt zo, ook links, zegt Klaver.

"Het economisme maakt de politiek tot eenheidsworst. PvdA, VVD, CDA, D66: allemaal zijn ze in de mythes van het economisme gaan geloven. Het maakt van politiek een soort boekhouden voor gevorderden."

Klaver wijst op Lodewijk Asscher, die bij de lancering van een campagne tegen pesten op het werk zegt dat die nodig is omdat het ziekteverzuim van de gepesten de samenleving jaarlijks een half miljard kost. "Alle vooruitgang die de samenleving boekte begon met een doel, een ideaal. Niet met een rekensom."

Jesse Klaver nam op 12 mei het stokje over van zijn voorganger Bram van Ojik (r). Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden