Klaus, zoon van Thomas Rindert Kromhout schetst opnieuw portret van een schrijversfamilie

Na zijn trilogie over de Bloomsbury-groep (de kunstenaarskring rond Virginia Woolf), begeeft Rindert Kromhout zich met het meeslepende 'Een Mann' opnieuw in de geschiedenis van een beroemde familie: die van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

Centrale figuur in het boek is diens flamboyante oudste zoon Klaus (19), die ook schrijver wil worden en het gevoel heeft in de schaduw van zijn vader te staan. Maar dat is niet het enige wat de relatie tussen hen bemoeilijkt. Sinds Klaus' puberteit, waarin hij zijn homoseksualiteit ontdekt, lijkt zijn vader afstandelijker tegen hem. Waarom?

Die moeizame verhouding is een bekend gegeven, maar de manier waarop Klaus er in deze roman mee omgaat, is Kromhouts verzinsel. Hij laat Klaus een lang verhaal over zijn jeugd schrijven, waarin hij de relatie met zijn vader onderzoekt.

Op die manier boetseert Kromhout in een toegankelijke stijl een sfeervol portret van deze welgestelde schrijversfamilie, tegen de interessante achtergrond van het woelige Duitsland van de Eerste Wereldoorlog en het interbellum.

Hij zet Klaus kleurrijk neer, als een ambitieuze, ietwat pedante jongen met groot gevoel voor theater (hij loopt met een wandelstok, omdat het interessant staat), die desondanks ontroert met zijn eerlijkheid en behoefte aan vaderlijke bevestiging.

Wel laveert Kromhout erg braaf om Klaus' liefdesavonturen heen, die talrijk en voor die tijd opzienbarend zijn geweest. We zijn getuige van een enkele zoen, maar de rest wordt met bijzinnetjes afgedaan: 'Franse jongens waren spannend' en in brieven aan zijn zus vermeldt hij 'minder jongens dan er in werkelijkheid waren geweest'.

In een roman voor (jong)volwassenen had dat thema, zeker binnen deze historische context, een minder terughoudende behandeling mogen krijgen, temeer omdat homoseksualiteit zo'n belangrijke rol speelt in de opmerkelijk tolerante familie Mann: Klaus' lievelingszus Erika had lesbische affaires, zijn jongere broer Golo zou homo zijn geweest en van Thomas Mann is bekend dat hij, hoewel getrouwd en vader van zes kinderen, op jonge mannen viel.

Toch staat dit gebrek aan uitwerking het leesplezier verder niet echt in de weg. 'Een Mann' is een heerlijk boek, dat doet uitzien naar een vervolg.

Rindert Kromhout: Een Mann Leopold; 377 blz. euro 18,99. Vanaf 15 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden