Klaus positief over EU-verdrag

brussel – - De kans dat het Europese ’enfant terrible’, de Tsjechische president Vaclav Klaus, binnenkort het Verdrag van Lissabon tekent, is zeer toegenomen. Klaus is tevreden over extra toezeggingen die EU-voorzitter Zweden heeft gedaan. De Zweedse premier Reinfeldt is, als je zijn entourage mag geloven, de laatste tijd met niets anders bezig dan het wegnemen van Klaus’ bezwaren.

De Tsjechische president is het laatste staatshoofd dat zijn handtekening nog moet zetten. Het verdrag van Lissabon moet de besluitvorming in de EU stroomlijnen. Bovendien creëert het verdrag belangrijke nieuwe functies, zoals een president van de Europese Raad en een EU-minister van buitenlandse zaken.

Klaus, die bekend staat als eurosceptisch, verzette zich tot nu toe hevig tegen Lissabon, hoewel het Tsjechische parlement het verdrag goedkeurde. Brussel raakte zwaar geërgerd.

Onlangs eiste Klaus de verzekering dat Duitsers die tot de Tweede Wereldoorlog in Tsjechië woonden, hun voormalige bezittingen niet kunnen claimen als Lissabon van kracht wordt. Het voormalige Tsjecho-Slowakije heeft de rechten van deze ’Sudeten-Duitsers’ in een decreet ongeldig verklaard. Na Klaus’ eis vroeg ook Slowakije hetzelfde.

Op welke manier het nieuwe Zweedse voorstel tegemoet komt aan Klaus’ eisen, en wie weet tegelijk aan die van de Slowaakse premier Lajcak, is onduidelijk. Zeker is dat de andere landen er niet mee akkoord gaan dat nu toezeggingen aan Klaus worden gedaan, als Klaus op zijn beurt niet de garantie geeft het Verdrag dan echt te ondertekenen.

Er wordt al druk gespeculeerd of Klaus misschien persoonlijk opduikt op de Europese top, donderdag en vrijdag in Brussel. De beste garantie is immers dat hij daar, onder het oog van vele camera’s, tekent.

Dan kan het onverwacht hard gaan met de invoering. Helemaal als het Tsjechische grondwettelijk hof opschiet. Dinsdag is er een hoorzitting over Lissabon. Mogelijk doet het Hof de dag erop al uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden