Klaus Kinkel boos om confiscatie oorlogsbuit

MOSKOU, BERLIJN (DPA, ANP, Reuter) - De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, heeft gisteren zijn ongenoegen geuit over een vrijdag door het Russische lagerhuis aangenomen wet die bepaalt dat de na de tweede wereldoorlog buitgemaakte kunstschatten eigendom van Rusland zijn. “Eenzijdige actie, zoals de Doema die wil ondernemen, staat een gezamenlijke oplossing voor dit moeilijke en gevoelige probleem in de weg en schaadt de goede onderlinge Duits-Russische betrekkingen”, zei Kinkel tegen Welt am Sonntag.

De Doema besliste vrijdag dat de kunst die tijdens en na de oorlog is meegenomen in principe eigendom is van de Russische Federatie. Het parlement keurde het definitieve wetsontwerp met een grote meerderheid goed. Moskou beschouwt de buitgemaakte kunst als compensatie voor de geleden schade en de vernietiging van grote hoeveelheden eigen kunstwerken. President Boris Jeltsin en de Federatieraad moeten het wetsontwerp nog goedkeuren.

De regeringspartij van bondskanselier Helmut Kohl weigert zich erbij neer te leggen. De CDU-woordvoerder buitenlandse zaken, Lamers, zei dat het aannemen van zo'n wet zal worden beschouwd “als een zeer onvriendelijke daad”.

Uitsluitend wat de illegaal ingevoerde cultuurgoederen betreft wil Rusland nog spreken over teruggave. Daarvoor stelde de Doema een specifieke, niet nader verklaarde procedure op. Het is onduidelijk of onder deze regeling de door Nederland opgeëiste Koenigs-collectie uit het Poesjkin-museum in Moskou valt. Den Haag stelt dat deze collectie tekeningen illegaal aan de nazi's is verkocht.

Duitsland en Rusland zitten al jaren tevergeefs rond de tafel om tot een vergelijk te komen over wat de Duitsers Beutekunst noemen. De regering in Bonn gaat er vanuit dat zich in Rusland nog 200 000 museumobjecten, twee miljoen boeken en drie kilometer archiefstukken bevinden. Als bekendste oorlogsbuit geldt wel de zogeheten 'Schat van Priamus', een verzameling objecten uit de oudheid die momenteel in het Poesjkin-museum is tentoongesteld.

Moskou stelt dat tijdens de Grote vaderlandse oorlog (de Russische benaming voor de tweede wereldoorlog) de cultuur van het land een schade van 1,3 miljard dollar opliep. Wat de Russen aan cultuurschatten uit het verslagen Derde Rijk meenamen, beschouwt Moskou slechts als een geringe compensatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden