Klassieke prijzen allemaal in en om Concertgebouw

Het regent de laatste tijd prijzen in de klassieke muziekwereld. Nieuwe prijzen vooral, bedoeld om de klassieke muziek aan te prijzen zogezegd. Prijzen en hun uitreikingen zijn altijd weer mooie publiciteitsmomenten voor de instellingen die ze bedenken. Er komen fotografen op af, er verschijnen persberichten, en met een beetje geluk vinden die foto’s en berichten hun weg naar de media.

Vorige week nog ontving Jaap van Zweden de allereerste Robeco Zomerconcert Prijs, voor zijn verdiensten als klassiek musicus in het algemeen en voor zijn inzet voor de zomerconcertreeks van het Amsterdamse Concertgebouw in het bijzonder. Uiteraard werd de prijs in het leven geroepen om een musicus te eren, die – zoals Van Zweden in dit geval – inderdaad een bijzondere inzet en kwaliteit levert, maar het was voor Robeco en voor het Concertgebouw een mooie aangelegenheid om zichzelf onder de aandacht te brengen. Het beeldje dat Van Zweden kreeg, zou hij meenemen naar Hilversum, waar het in de ’prijzenkast’ van zijn Radio Filharmonisch terecht zou komen omdat zij de prijs net zo verdienden als hijzelf. Het bedrag van 20.000 euro gaat Van Zweden besteden aan een kleine concertvleugel voor een huis voor autistische kinderen.

Komende maandag wordt in het Amsterdamse Concertgebouw een al wat langer bestaande prijs uitgereikt. De grote zaal van de muziektempel wordt daartoe omgebouwd tot viersterrenrestaurant, alwaar 450 genodigden met elkaar zullen dineren en luisteren naar een kort optreden van de laureaat van dit jaar: het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. De Concertgebouw Prijs werd in 2004 voor het eerst uitgereikt, en wel aan mezzosopraan Cecilia Bartoli. In 2006 volgde het Beaux Arts Trio en een jaar later werd Bernard Haitink ermee vereerd. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het artistieke profiel van het Concertgebouw. De prijs bestaat uit een plastiek naar een ontwerp van Evelyne Merkx en een permanente vermelding op een plaquette in de gang vlakbij de solistentrap. Met de prijs onderstreept het Concertgebouw dit jaar de sterke band tussen orkest en gebouw.

En een dag eerder, op zondagmiddag, krijgt Theo Olof (85) de allereerste Radio 4 Prijs. Olof, destijds een van de initiatiefnemers van de klassieke radiozender, ontvangt de prijs voor zijn buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek in Nederland en voor het toegankelijk maken van die muziek voor een breed publiek. Er zullen morgenmiddag allerlei optredens zijn, aan elkaar gepraat door Maartje van Weegen en – natuurlijk – live op Radio 4 te volgen. Wel opvallend dat al deze recente prijzen iets met het Concertgebouw van doen hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden