Klassieke muziek

Symfonieorkestproject. In de Grote Zaal van Muziekcentrum Enschede wordt vrijdag het symfonieorkestproject van het conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede afgerond met een slotconcert. Het conservatoriumorkest voert onder leiding van Kerry Woordward de symfonie 'La Reine' van Haydn en de 'Petite suite' van Debussy uit. Stefan Blaak is solist in het Concertino voor piano en orkest van Henriëtte Bosmans en het vrouwenkoor van het conservatorium (onder leiding van Kees Stolwijk) voert Benjamin Brittens 'Missa brevis' uit met Louis ten Vregelaar op het orgel. Het concert in Enschede is gratis toegankelijk.

NSK. Het 27ste project van het Nederlands Studenten Kamerkoor (dertig ervaren amateurzangers) heeft als thema 'TOON-dichters' gekregen. Alle teksten van de gezongen werken zijn van dichters die in de afgelopen eeuw gepubliceerd hebben. Hans Leenders dirigeert en het blaaskwintet Linnaeus Ensemble verleent instrumentale ondersteuning. Zoals vaker is het programma van het NSK ambitieus en origineel: er worden werken gezongen van René Pieper, Francis Poulenc, Eric Verbugt (opdrachtcompositie), Lowell Dijkstra, Marius Flothuis, Darius Milhaud, Anne Boyd en Hanns Eisler. A. van Paduakerk Nijmegen (17), St. Jan Maastricht (18, 15.30 uur), Pieterskerk Utrecht (23), Waalse Kerk Delft (24), Lutherse Kerk Groningen (25, 15.30 uur), Lokhorstkerk Leiden (2 maart), Dominicuskerk Amsterdam (3 maart). Info: www.nskk.nl

In memoriam Xenakis. Onbedoeld, maar een toevallig eerbetoon aan Iannis Xenakis (vorige week overleden) is het programma dat Het Brabants Orkest vanaf vandaag zal spelen. Onder leiding van Michel Tabachnik zal pianist Geoffrey Madge samen met het orkest Xenakis 'Synaphaï' uitvoeren, een intens moeilijke compositie uit 1969. Madge staat bekend om zijn duivelse toeren en lijkt de aangewezen solist om Xenakis' optimaal tot klinken te brengen. Voorafgaand speelt HBO 'Les préludes' van Liszt en na de pauze staat Bartóks Concert voor orkest geprogrammeerd. Vanavond in Theater aan de Parade in Den Bosch en zaterdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Raam op het Zuiden. Omdat Theo Loevendie dit jaar 70 werd, mocht hij van het Nederlands Blazersensemble een programma samenstellen. Loevendie treedt zelf op als verteller en saxofonist in een muzikale levensloop die begint in zijn jeugd in de Amsterdamse Kinkerbuurt en loopt via jazzcafés in Istanbul, het Bimhuis en Spaanse meiden in het Vondelpark naar het Concertgebouw in Amsterdam-Zuid. Naast Loevendie treden op Yarkin (Turks slagwerk), Mala Sangre (Spaanse folk) en Luna's fridge (jong Nederlands muzikaal talent). Het programma moet de vorm krijgen van een doorlopende compositie. Vanavond in Concertzaal Tilburg, vrijdag (16) in Paradiso Amsterdam en zaterdag (17) in Oosterpoort Groningen.

De dood van Abel. Na het onbekende oratorium 'Il sacrifizio d'Isacco' brengt het Utrechts Barok Consort nu het even weinig gespeelde oratorium 'La morte di Abele' van Leonardo Leo. De Napolitaanse Leo schreef het oratorium op een tekst van Pietro Metastasio uit 1732. De muziek genoot in de 18de eeuw een grote populariteit en het werk geldt, hoewel weinig uitgevoerd, als een van de belangrijkste Italiaanse oratoria. Jos van Veldhoven leidt het UBC, solistische medewerking is er van Anabela Marcos, Bernard Loonen, Martine Straesser, Thomas Oliemans en Caroline Stam. In de Geertekerk Utrecht (16) en Waalse Kerk Amsterdam (17). Info: 070/3609012

Olijke Bachcantates. De Nederlandse Cantorij brengt dit weekeinde twee wereldlijke cantates van J.S. Bach. In de Kaffeekantate en de Bauernkantate was Bach op zijn lolligst. Orkest en koor van de Nederlandse Cantorij staan onder leiding van Maarten Kooij en bijzonder is de medewerking van sopraan Monika Frimmer en bariton Peter Kooij, beide gerenommeerde Bach-solisten. Zaterdag 17 in de OLV Basiliek Zwolle (14.30 uur) en zondag 18 in de Augustijnenkerk Dordrecht (15.30 uur). Toegang naar draagkracht. Info: 030/2340113

Jazz

Mysterieuze vrouw. Elke derde woensdag van de maand is het Amsterdamse Bim-huis podium voor de The Jungle Warriors. Telkens nemen ze een andere 'special guest' mee. Woensdag 21 februari is dat de wereldberoemde Nederlandse gitarist Jan Akkerman. The Jungle Warriors is een initiatief van gitarist Jan Kuiper. De Afrikaans-Nederlandse formatie speelt een mix van westerse en Afrikaanse jazz. Als bonus zal tijdens het concert een mysterieuze vrouw haar opwachting maken. Tipje van de sluier: ze begeeft zich de laatste tijd op het terrein van de jazz.

Belgische blues op vrijdag 23 februari in Jazzpodium DJS te Dordrecht. De vijfmansband Blues Lee (met onder meer mondharmonica en contrabas) speelt in de traditie van T Bone Walker. Het optreden heeft de vorm van een performance waarin humor, stoute teksten en entertainment centraal staan. Aanvang 21.00 uur.

Carolyn Breuer vertegenwoordigt de nieuwe generatie Europese jazzsaxofonisten. Ze speelt met haar kwartet 23 februari om 21.30 uur op jazzpodium De Tor in Enschede. Breuer is de dochter van de Duitse trombonist/pianist Hermann Breuer. Ze speelde met giganten als George Coleman, Ferdinand Povel en Branford Marsalis. Het kwartet bestaat uit: Carolyn Breuer, saxofoons; Edwin Berg, piano; Bart Tarenskeen, bas en Joost Patocka, drums.

Nite on Earth is het nieuwe kwartet van Frank Nielander. De saxofonist, bekend van zijn samenwerking met Bik Bent Braam en I Compani, speelt met Nite on Earth eigen repertoire, geënt op Europese improvisatiemuziek. Bezetting: Frank Nielander, saxen en viool; Jaap Berends, gitaar; Marcel van Cleef, drums en Lucien Matheeuwsen, contrabas. 20 februari om 22.00 uur staan ze in jazzcafé Dizzy, Rotterdam.

Jeugd

Patatje Oorlog. De Buffo Operamakers brengen een originele vorm van opera. Na de veelbesproken 'Basketbal-opera' is 'Patatje Oorlog' een 'trash-opera' die in een Snackbar speelt. Tussen de patat en kroketten gaan flauwe grappen, stevige taal en sterke verhalen over liefde, leed en geweld over de toonbank. Te zien 15 t/m 17/2 in de Brakke Grond, Amsterdam.

Kleutervoorstelling. 'De weg van de wagen van de dame die viel' is een voorstelling vol toevallige passanten op straat. De belevenissen van een zwerver, een jogger of een dame vormen losse puzzelstukjes die langzaam in elkaar schuiven. De kleutervoorstelling van Hussaarts & van Lohuizen is te zien 17/2 in de Twentse Schouwburg, Enschede, 18/2 in de Toneelschuur, Haarlem 21/2 in Theater De Vest, Haarlem.

Muziek en schilderijen. Tijdens het jaarlijkse Entreeconcert voor een jong publiek speelt het Koninklijk Concertgebouworkest 'De schilderijen van een tentoonstelling' van Modest Moesorgsky.

Een elftal beeldend kunstenaars kreeg de opdracht op Moesorgsky's muziek schilderijen te maken, die op grote videoschermen tijdens het concert zijn te zien. Op 18/2 in het Concertgebouw, Amsterdam.

Holocaust. Speelgoed en spelletjes van Joodse kinderen tijdens de holocaust staan centraal in de tentoonstelling 'Geen kinderspel, kinderen en de holocaust -fantasie en spel' in het Verzetsmuseum Friesland. De expositie gaat over de verhalen achter dit speelgoed. Hoe ontsnapten Joodse kinderen in hun spel aan de realiteit van het nazi-regime? Geen kinderspel is een reizende versie van de vaste expositie in Yad Vashem in Jeruzalem.

Dans

'Sleek', het nieuwste programma van NDT 2, bevat twee wereldpremières. Vijf jaar na zijn waterballet 'Noce d'eau' is de fransman Philippe Trehet (1966) opnieuw uitgenodigd. In zijn nieuwste creatie op muziek van Philippe Barraque en Stelis Vlavianos liet hij zich ditmaal niet door hoekige bewegingen in tegenstelling tot vloeiend water leiden, maar door oosterse kunst. Hoewel het Bachjaar al voorbij is laat Paul Lightfoot de junioren op orgel en pianomuziek van Johann Sebastian Bach bewegen. Het programma wordt aangevuld met Indigo Rose, Jiri Kylians ballet dat voor de Lawrence Olivier-Award is genomineerd. Lucent Theater Den Haag 15,16,17 en 23, 24 februari en verder in Zaandam op 20 februari en in Maastricht op 21 februari.

S/He. Eigentijdse verwarring en tijdloze bewondering voor het lichaam tekenen het werk van het choreografie-duo Haryono Roebana en Andrea Leine. Meestal zoeken zij daartoe samenwerking met hedendaagse componisten, maar klassieke muziek bleef van meet af aan hun inspiratiebron. Dat is ook het geval in 'S/He', waarin Ty Boomershine, Tim Persent en Andrea Leine zelf de dialoog aangaan met de violisten Freek Borstlap en Ivanka Neeleman, in solowerken en duetten voor viola da gamba van Marin Marais, Sainte Colombe, Caix d'Hervelois en K.F. Abel. Neeleman: ,,Het zit in het geluid van de gamba: heel verfijnd en menselijk, zonder poespas, poëtisch, klein, intiem. Dat heeft de stijl van deze drie dansers ook.''

Korzo theater Den Haag 14 t/m 17 februari. 20.30 uur.

Festival Jonge Dans. In de zesde editie van het festival Jonge Dans (Theater Lantaren/Venster in Rotterdam 18-24 februari) wisselen jonge dansmakers en studenten uit internationale dansvakopleidingen hun ervaringen uit. Waren in het verleden dansers en docenten uit Angers, Barcelona, Dresden, Essen, Lissabon, Stockholm te gast, ditmaal is de blik gericht op Rusland. Want ook daar doen jonge moderne dansers verwoede pogingen om aansluiting te vinden bij de nieuwste ontwikkelingen hier. Hun grootste probleem is de afwezigheid van een opleidingsstructuur. De leden van 'Provincial Dances' o.l.v. Tatjana Boganova te Ekaterinenburg laten zien wat zij onlangs met hun Nederlandse gastchoreografe Anouk van Dijk, ingestudeerd hebben. Andere Russische deelnemers zijn de Nikolai Ogryskov School of Modern Dance van Moskou, het Chelyabinsk Contemporary Dance Theatre van Olga Pona en de P.O.V.S Tanze uit Moskou.

Zondag 18 februari opent het festival met een demonstratie van de Rotterdamse Dansacademie. Theater Lantaren/Venster Rotterdam. 010-2772288. www.lantaren-venster.nl

'!Viva la Passion!' Halverwege Helsinki en Madrid ligt Introdans. In hun nieuwste programma '!Viva la Pasion!' koppelen de dansers te Arnhem de hartstocht van een Scandinavische choreograaf aan het temperament van zijn Spaanse collega. De Fin Jorma Uotinen, een bekende gast bij Introdans, neemt voor zijn Carmen-ballet niet de beroemde opera van Bizet maar de Carmen suite van Rodion Shchedrin als uitgangspunt. '!Viva la Pasion!' wordt gecomplementeerd met twee bijdragen van Nacho Duato, ex-NDT-danser en thans artistiek leider van de Compania Nacional de Danza Madrid. Aan het Introdans-gezelschap gaf Duato zijn pas de deux Cor perdut en het groepswerk Na Floresta, een sfeerrijke ode aan de tropische schoonheid van het Amazonegebied. Vrijdag 16 februari première in de Arnhemse Stadsschouwburg.

Beeldende kunst

William Copley. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht (Avenue Céramique 250) hangen twintig schilderijen van de Amerikaan William Copley, die afkomstig zijn uit zijn nalatenschap. Morsige uitgaansgelegenheden als bordelen, bars en gokhuizen vormen het decor voor verleidelijke naakte dames. Copley (1919-1996) was de vader van de 'Bad-painting'. Hij beperkte zich tot essentiële menselijke drijfveren, maar dat mondde niet uit in vulgariteit. Te midden van een geheel ontblote omgeving portretteerde hij zichzelf in keurig pak.

Copley was een 'heer' onder 'heren'. Hij was hecht bevriend met uit Europa gevluchte avant-gardisten als Marcel Duchamp, Man Ray en René Magritte. In dit gezelschap was Copley de enige autochtone Amerikaan, die in eigen land een marginale positie innam. Met H.C. Westerman en Philip Guston was hij één van de overgangsfiguren tussen het Europese surrealisme en de Amerikaanse pop-art.

Het werk van Copley blijft een vol jaar hangen.

Sculptuur. Galerie Rob de Vries in Haarlem (Spaarnwouderstraat 47/Burgwal 2) zet middels een groepspresentatie het accent op de hedendaagse beeldhouwkunst. Er is ruimtelijk werk te zien van Hieke Luik, Armando, Piet Tuytel, Semna van Ooy en Arjanne van der Spek. T/m 25 februari.

Fotografie

Duane Michals. Galerie Ger Fiolet, ooit een begrip in het Amsterdamse galeriecircuit, brengt in de Winterswijkse vestiging (Brinkeweg 27) vanaf komende zondag (opening 15 uur) een uitgebreide presentatie van het werk van de bekende Amerikaanse fotograaf Duane Michals. Van hem is zowel ouder, tegenwoordig al klassiek genoemd werk te zien, als recent werk dat vorig jaar voor het eerst in New York was te zien.

Michals maakt in de fotografie zowel enkelvoudige prints als sequenties (beelden die elkaar in een rij opvolgen) en schrijft daar teksten bij. T/m 20 mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden