Klassieke muziek

Spanjaard in plaats van Albrecht. Omdat de Duitse dirigent Gerd Albrecht plotseling een kleine medische ingreep moet ondergaan, neemt Ed Spanjaard zijn plaats in bij de concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest op 1 en 2 maart.

Opvallend is dat Spanjaard het niet-alledaagse programma in zijn geheel overneemt. Viktor Ullmanns Eerste symfonie 'Von meiner Jugend' beleeft zijn Nederlandse première.

Jörgen van Rijen speelt het Tromboneconcert van Tomasi en verder klinken 'Métaboles' van Dutilleux en 'Ibéria' van Debussy.

Opnieuw 'Jevgeni Onjegin'. Na de muzikaal verbluffend mooie uitvoeringen van Wagners 'Tristan und Isolde' onder Sir Simon Rattle, keert vaste gastdirigent Hartmut Haenchen terug in de bak van het Muziektheater waar hij bij De Nederlandse Opera het Nederlands Philharmonisch Orkest in een reeks reprise-voorstellingen van Tsjaikovski's 'Jevgeni Onjegin' zal leiden.

In 1997 werd de productie, geregisseerd door Johannes Schaaf, in deze krant geprezen om haar helderheid: 'Haenchen en Schaaf geven Tsjaikovski een hoog Tsjechov-gehalte' stond onder andere in die recensie te lezen.

De luidbejubelde Tatjana van toen, Elena Prokina, keert terug maar verder is de vocale bezetting nieuw. De opvallende Poolse tenor Piotr Beczala (zeer overtuigend onlangs bij DNO in Szymanowski's 'Król Roger') zingt Lenski, Albert Schagidullin zijn vriend Onjegin. Première op 7 maart met volgende voorstellingen op 10, 13, 16, 20, 22, 25, 28 en 31 maart.

Hampsons Winterreise. Al een paar jaar onderhoudt de Amrikaanse bariton Thomas Hampson een warme relatie met Nederland. Het aantal liefhebbers voor deze zanger is inmiddels zo groot dat zijn liedrecitals in de grote zaal van het Concertgebouw geprogrammeerd staan, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen hem te kunnen horen.

Voor 75 gulden (internationaal gezien een zeer redelijke prijs) is Hampson, samen met zijn zeer bewonderde begeleider Wolfram Rieger op woensdag 7 maart te horen in Amsterdam. Uitgevoerd wordt Schuberts onverwoestbare liedcyclus 'Winterreise'.

Janine Jansen. Nederlands meestbelovende violist van dit moment is Janine Jansen. Met de hulp van een anonieme Nederlandse koper kreeg zij onlangs de 'Barrere' Stradivarius in bruikleen; een beroemd instrument dat tot voor kort bespeeld werd door de concertmeester van het Chicago Symphony Orchestra. Twee weken terug speelde zij nog op onnavolgbare wijze het Vioolconcert van Britten bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest; met datzelfde Britten-concert is zij op 9 maart te horen bij het City of Birmingham Symphony Orchestra.

Samen met klarinettist Lars Wouter van den Oudenweijer en pianist David Kuyken geeft zij dit weekeinde een recital met muziek van Prokofjev (Eerste vioolsonate), Stravinsky (o.a. 'L'Histoire du soldat' en 'Suite italienne') en Oestvolskaja (Trio voor viool, klarinet en piano). Op vrijdag 2 maart in Felix Meritis in Amsterdam, op zaterdag 3 maart in de Remonstrantse Kerk in Nieuwkoop en op zondag 4 maart in Diligentia in Den Haag (aanvang daar om 14.30 uur).

Jonge 3-minutencomposities. Op vrijdag 2 maart is het feestelijke slotconcert van de Young Composers Meeting. Een hele week hebben zeventien jonge componisten gewerkt met Louis Andriessen, Martijn Padding, Vladimir Tarnopolski en Gerda van Zelm. Orkest De Ereprijs zal de '3-minutencomposities' van het zeventiental ten gehore brengen alsmede nieuw werk van Sergio Bove en Sam Hayden die respectievelijk in 1999 en 2000 winnaar waren.

Het concert vindt plaats in Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn. Info: 055/5216346.

Ivor Bolton bij NNO. Het is niet de minste dirigent die het Noord Nederlands Orkest gestrikt heeft voor gastdirecties. Ivor Bolton is internationaal veel gevraagd en staat bekend om zijn operadirecties. Bij het NNO brengt hij een programma met Mozarts Jupiter-symfonie, Beethovens Tweede pianoconcert (met solist Paul Lewis) en de Variaties en fuga op een thema van Mozart van Max Reger.

Op 1 maart in Drachten, 2 maart in de Rotterdamse Doelen en op 3 maart in Groningen.

Jazz

Voetjes van de vloer. Arsenio Rodriguez, de legendarische Cubaanse componist, bandleider en 'maestro van de son', staat centraal in een programma van de Cubop City Big Band. Deze 20-mans formatie onder leiding van drummer Lucas van Merwijk speelt donderdag 8 maart om 20.15 uur in de Dr. Anton Philipszaal aan het Haagse Spui. In hun gelederen onder meer de Colombiaanse pianist Edy Martínez, bekend van samenwerking met onder meer Tito Puente en Ray Barreto. Hij componeerde een volledig nieuw repertoire, gebaseerd op de muziek van Rodriguez.

Eerdere concerten van de Cubop City Big Band bewezen dat de opzwepende bigband-arrangementen het publiek niet onberoerd laten. Voetjes van de vloer dus!

Spetterende improvisaties. Pianist Edy Martínez en drummer Lucas van Merwijk zijn ook van de partij op 'Rítmico & pianístico', de nieuwste cd van de Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales. De presentatie hiervan is vrijdag 2 maart om 21.00 in het Amsterdamse Bimhuis. Rosales speelde met latinjazz- en salsa-grootheden als Paquito D'Rivera en Oscar D'Leon. In zijn muziek mengt hij Venezolaanse ritmes met Cubaanse en jazzinvloeden.

De muzikale ontmoeting met Edy Martínez lijkt een vrijbrief voor spetterende improvisaties op hoog niveau. Rosales, Martínez en van Merwijk krijgen op 'Rítmico & pianístico' bijval van bassist Leslie López en Maarten van der Grinten, voormalig conservatoriumklasgenoot van Monk Award winnaar Jesse van Ruller.

Paramaribop. Onder de naam 'Music World Series' organiseert SJU te Utrecht een vierdelige serie waarin musici uit de geïmproviseerde en niet-westerse muziek elkaar ontmoeten. Zaterdag 3 maart is het eerste concert met het Pablo Nahar Quintet.

Contrabassist Nahar is een pionier van de zogenaamde Paramaribop (Surinaamse jazz). Samen met drummer Eddy Veldman maakte hij furore in het 'Surinam Music Ensemble'. Deze avond gaat Pablo Nahar op avontuur met Nederlandse (zang), Surinaamse (piano, contrabas, percussie) en Amerikaanse (trombone, tuba) solisten. Aanvang: 21.00 uur.

Zes handen en drie tafels. Improvisators, popmuzikanten en klassiek geschoolde musici, allemaal zitten ze in het 'Prime Orkestra'. Zaterdag 3 maart speelt de tienkoppige formatie, met onder meer twee panfluiten, twee vleugels en twee basgitaren, om 20.30 uur in het Grand Theatre te Groningen. Als eerste stuk klinkt 'Musique de Table', een ritmische choreografie voor zes handen en drie tafels van de Belgische componist Thierry de Mey. Hoketus-tijden herleven vervolgens in 'Bint' van de Haagse componist Cornelis de Bondt. Het slotstuk van de avond is Steve Reichs minimal-compositie 'Piano Phase'.

Jeugd

Straf. ,,Mooie kleren, mobieltje, scooter, een dure auto. Waarom anderen wel en ik niet? Ik wil het hebben, allemaal en nu!'' In de muziektheatervoorstelling 'Straf', over jongeren achter slot en grendel, dagen drie jongens elkaar uit om de wet stevig te tarten. Theatergroep Maccus speelt de voorstelling, vanaf veertien jaar, in jeugdgevangenissen en van 1 t/m 3/3 in de Rotterdamse Schouwburg.

Ons dorp. Peter Zegveld maakt voorstellingen vol bizarre geluidsconstructies en wonderlijke beeldtrucs. In 'Ons dorp' laat hij een miniatuurwereld vol filmische scenes zien rond de geboorte en dood van een dorp met huizen, windmolens en een waterbron. Te zien, vanaf zes jaar, 1/3 in de Schouwburg, Leiden, 4/3 in de Harmonie, Leeuwarden.

Levende rocklegende. In de Rockopera 'Hit' van Theater Artemis heeft Koen de blues. Als zijn moeder op een dag zijn drumstel verkoopt loopt hij weg van huis om zijn vader, die popmuzikant is, te zoeken. In 'het wereldje' leert hij 'jammen', 'dakken', 'rappen', 'skatten' en 'loos gaan' en raakt hij verzeild in een levende Rocklegende. Te zien, vanaf zeven jaar, 2 t/m 4/3 in Theater Artemis, Den Bosch.

Stenengooiers. De Australische theatermakers Tom Lycos en Stefo Nantsou regisseerden bij het MUZtheater het waargebeurde verhaal over twee stenengooiers die in een baldadige bui per ongeluk een automobilist om het leven brachten. 'The Stones' laat een energieke speelstijl zien vol snelle rolwisselingen. Te zien 1/3 in de Krakeling, Amsterdam, 8 t/m 10/3 in de Toneelschuur, Haarlem.

Godenzoon. Het Internationaal Danstheater brengt een versie voor kinderen van de voorstelling 'Alexander, reis van de godenzoon'. De dansers treden in de voetsporen van de veroveringstochten van Alexander de Grote, met kleurige kustuums en dansen van Turkije tot Tadzjikistan. Te zien, vanaf acht jaar, 2 en 3/3 in de Krakeling, Amsterdam.

Dans

A life of dance. De senioren van het Nederlands Dans Theater hebben 'a life of dance' achter de rug. In hun nieuwste programma met die titel zijn twee recente, een ouder ballet en een wereldpremière opgenomen. In zijn Wind Age laat de Japanse choreograaf Shusaku Takeuchi de vier dansers op de avondwind meevoeren, op muziek van Det Wiehl. Het programma omvat verder Two Faces (Hans van Manen), Third of Two (Patrick Marin) en Compass (Jiri Kylian). Lucent Dans Theater (Den Haag): 1,2 en 3 maart.

Cliff is de nieuwste Post Productie, waarin choreografe en ex-danseres Karin Post samen met Tom Jansen, Rob Birza, Rob de Graaf en Boudewijn Tarenskeen de combinatiemogelijkheden van onvervalste soap en moderne dans onderzoeken. Na een verre reis treft voormalig soliste van Het Nationale Ballet Coleen Davis haar gekwelde gezin in een staat van chaos. 'Een schijnconstructie... Wie zijn hand ernaar uitstrekt tast in de leegte'. Met medewerking van Hidde Maas, Roy Peters, Oerm Matern, Janni Goslinga en de live dj's Orfeo Tremour en Raoul Balai. Theater aan het Spui: 1, 2 (première), 3 maart

Galili. Van de vier zeer uiteenlopende stukken die Galili Dance (Groningen) in The Art of Three onderbrengt is alleen het poëtische 'For Many Days Now' (1995) van Itzik Galili zelf. Tot de gasten in Groningen behoren de Spanjaard Juan Carlos Garcia van Lanonima Imperial (Barcelona) en het Italiaans/Zwitserse koppel Luca Silvestrini en Bettina Strickler van het in Engeland opererende Protein Dance. Dit koppel won in 1998 de tweede prijs op het Internationale choreografenconcours in Groningen met een geestig duet dat zij nader uitwerkten. De derde gast komt uit eigen huis, want de Amerikaanse danser Stephan Shropshire grijpt met 'Trout' de kans om als choreograaf in dit gezelschap te debuteren. Groningen: 3 maart (première), Franeker 8 maart, Tilburg 9 maart.

Kleinkunst

Mannen op de maan Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten betreden in 'Mannen op de maan' de 'Wereld van het Onzienlijke' waar zij hun krachten meten met Astrologen, illusionisten, onheilsprofeten en 'predikofielen'. Ze werken met mono- en dialogen, crosstalks en liedjes. T/m 10/3 in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Arno van der Heyden In 'Waar spreken we af als we elkaar kwijt zijn' maakt Van der Heyden een conference over de mazzel van het niet-Jood zijn en over het zigeuner-bloed-transfusie-verhaal van zijn over-over-grootvader. 1/3 in Posthuis Theater (Heerenveen), 3/3 in Theater Rotonde (Borger).

There's no business like show business. Jon van Eerd speelt Irving Berlin, de arme immigrant die uitgroeide tot de godfather van de Amerikaanse lichte muziek 'I'm Dreaming of a White Christmas', maar ook het Amerikaanse volkslied 'God Bless America'. De regie is van John Yost. 1/3 in Theater 't Speelhuis (Helmond), 2 en 3/3 in Stadsschouwburg Velsen (IJmuiden).

Stef Bos Zanger/liedjesschrijver Stef Bos gaat op zoek in zijn theatertournee 'Nu' naar de wortels van de Afrikaanse en Oost-Europese ritmes waardoor hij zich laat inspireren. Hij wordt begeleid door een pianist en een gitarist. 3/3 in Theater De Lievekamp (Oss).

Vliegenier junior & de Lindbergh-vlucht In het Filmmuseum in Amsterdam is de familiemusical 'Vliegenier junior & de Lindbergh-vlucht' te zien, waarin Junior fantaseert dat hij met zijn babbelzieke papegaai het vliegtuig 'The spirit of St. Louis' en de pilotenuitrusting van Lindbergh vindt. Pim Muda, net afgestudeerd aan de Academie voor kleinkunst, speelt Junior, Paul de Munnik componeerde de muziek. Tijdens de musical zijn beelden uit een aantal Lindbergh-documentaires te zien. Regisseur Frank Roumen schreef het scenario en de teksten van de liedjes. 3/3, 4/3 en van 7 t/m 11/3.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden