Klassieke muziek

Nelly Miricioiu. Ze is er weer. De Roemeens/Britse sopraan Nelly Miricioiu is zaterdag weer even koningin van Amsterdam als ze optreedt in de Matinee op de vrije zaterdag. Net als bij alle voorgaande optredens in de Matinee heeft Miricioiu op verzoek een nieuwe rol ingestudeerd: de titelrol in 'Francesca da Rimini' van Riccardo Zandonai. In deze opera uit 1913 wordt Miricioiu omringd door zangers van naam als tenor Kaludi Kaludow en bariton Paolo Gavanelli. Dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor is Giuliano Carella. In het Amsterdamse Concertgebouw 25/11.

Op verzoek van de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied studeerde Miricioiu tevens een liedrecital in. De sopraan bouwde het recital op rond de liederen van de Italiaan Ottorino Respighi. Miricioiu zal worden begeleid door haar vaste pianist David Harper. Op 30/11 in de Jurriaanse Zaal van de Rotterdamse Doelen en op 2/12 in de VSB Zaal van Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Noorderkerk. In de Amsterdamse Noorderkerk (onlangs gerestaureerd) wordt door de Stichting Noorderkerkconcerten al enige tijd een serie concerten georganiseerd. Op zaterdag 25/11 treedt het winnende ensemble van het deze maand gehouden Van Wassenaer Concours op (aanvang 14.00 uur). Donderdag 30/11 (20.15 uur) brengen bariton Maarten Koningsberger en luitist Fred Jacobs het programma 'If love's a sweet passion', vocale hoogtepunten uit de 17e eeuw van Purcell, Lanier, Caccini en Huygens. Info: 020/6389252.

Nieuwe Andriessen. Tijdens het Leids Museumfestival zal een nieuwe compositie van Louis Andriessen zijn wereldpremière beleven. Het stuk 'De hellevaart van Inana' is speciaal geschreven voor superslagwerker Paul Koek en de Italiaanse operazangeres Cristina Zavalloni. Koek zal samen met Hans van der Meer vijf nieuwe slaginstrumenten bespelen, verder bijgestaan door Ton van der Meer (keyboard) en William Bakker (synthesizer). Op de achtergrond zal op groot formaat het schilderij 'De sybille toont Aeneas de onderwereld' van Jacob van Swanenburgh geprojecteerd worden. In Stedelijk Museum De Lakenhal op zondag 26/11, aanvang 12.00 uur.

György Ligeti. Deze maand laat een verhoogde Ligeti-activiteit zien. Bij de Vlaamse Opera is nog steeds de hilarische productie van 'Le grand macabre' te zien (in Gent op 23, 25, 28/11 en 1, 3/12) en zowel het ASKO Ensemble als het Radio Filharmonisch Orkest spelen deze weken zijn muziek. Beide ensembles zijn uitgenodigd door Ligeti zelf om deel te nemen aan het festival 'Gütersloh 2000: György Ligeti'. Het ASKO speelt daar op 25/11 een programma met o.a. het Vioolconcert (solist Irvine Arditti), coloratuuraria's uit 'Le grand macabre' (solist Barbara Hannigan) en het Celloconcert (solist David Geringas). Een dag later speelt het RFO onder Micha Hamel o.a. 'Lontano', 'Apparitions' en 'Atmosphères'. Het RFO doet het programma alleen in Gütersloh, maar het ASKO komt met het Ligeti-programma op 26/11 naar Muziekcentrum Vredenburg. Op 20/1 zal het ASKO bovendien de wereldpremière brengen van Ligeti's 'Hamburgisches Konzert'.

Russische week in Groningen. Vrijdag begint in de Groningse Oosterpoort een Russische Week. Zangers, strijkers, en pianisten uit Rusland en Nederland brengen gedurende deze week een gevarieerd programma. Alexei Lubimov geeft op 29/11 een pianorecital, Janny Zomer en Marcel Boone zingen op 30/11 een liedrecital en op 1/12 verzorgt het St. Petersburg Kamerkoor het programma De Gouden Eeuw van de Russische kerkmuziek. De week wordt op 24/11 geopend om 17.30 uur. Die avond musiceert het Moskou Pianotrio.

Jazz

A Tribute To... Louis Armstrong vervolgt de komende dagen de eerder gestarte hommage aan de in 1971 overleden geniale jazztrompettist en zanger. Onder leiding van trompettist/vocalist Michael Varekamp en twee internationale gastsolisten, de in 'oude jazz' gespecialiseerde tenorsaxofonist Scott Hamilton en de jonge vocaliste Deborah J. Carter, speelt een sextet Satchmo's oude hitjes ter ere van diens 100ste geboortejaar. Vanavond gebeurt dat in Steenwijk (Meenthe), morgen in Breda (Chassé), zaterdag en zondag in Gouda (Schouwburg), dinsdag in Rijswijk (Schouwburg), volgende week donderdag in Purmerend (Purmaryn) en tot slot vrijdag in Lelystad (Agora).

Het Zuid-Nederlands Jazz Festival vindt zondagavond voor de twaalfde keer plaats in De Effenaar in Eindhoven. Van meet af aan presenteert dit festival de voorhoede van de pure improvisatiemuziek, direct voortgekomen uit de freejazz. Dat dat geen 'herrie' hoeft op te leveren, toont Trio Continuo, dat in de improvisaties verwijst naar muziek van barokcomponisten. Krachtige free music levert weer wel het duo van saxofonist Assif Tsahar en percussionist Steve Hubback, terwijl ook het Belgische André Goudbeek Quartet er wel wat van. De avond wordt afgesloten door het duo van cellist Ernst Reijseger en zanger/percussionist Mola Sylla. Bij hen kunnen de improvisaties alle kanten opgaan: verstilde landschappen, ludieke wijsjes, blues, rock'n roll, echte jazz. Dat is ook hun kracht.

Pop

Grote Prijs. Achtentwintig popgroepen en -artiesten strijden dit weekeinde in Amsterdam in vier categorieën om de Grote Prijs van Nederland. Vrijdag 24/11 Dance in Paradiso, zaterdag Pop-Rock in Paradiso en de Melkweg, zondagmiddag singer-songwriter en 's avonds r & B in Paradiso. Te volgen via de webstek 'www.fabchannel.com', het publiek kan stemmen via 'www.vitaminic.nl'.

Madonna. Het concert dat Madonna op 28/11 in de Londense Brixton Academy geeft vanwege haar album 'Music' wordt live uitgezonden via msn.com. Ook het voorprogramma, met Liam Howlett van Prodigy, Richard Ashcroft en Texas, kan live gevolgd worden. Het optreden van Paul McCartney in de Beatles-tempel The Cavern in Liverpool staat volgens Msn te boek als wereldrecord met een online publiek van drie miljoen. Msn verwacht dat Madonna dit record zal breken. 'www.msn.nl' of 'www.msn.com'.

K's Choice begint zondag aan de Nederlandse tournee. In het voorprogramma staat Novastar, de Vlaamse band rond Joost Zwegers. 26/11 Hanenhof in Geleen, 27/11 Vereeniging in Nijmegen, 2/12 Vredenburg in Utrecht.

Candy Dulfer verzorgt de laatste flashback van dit jaar, en koos voor funkmuziek uit de jaren zeventig. ,,Funk is muzikaliteit op z'n hoogtepunt'', volgens Dulfer, die een selectie brengt uit het werk van George Clinton, Sly Stone, James Brown en Temptations. Vandaag 23/11 de slotavond in Paradiso Amsterdam.

Night of the proms. UB40, Il Novecento, Alessandro Safina, Coolio, Chrissie Hynde en Abel zijn enkele van de artiesten die optreden in Ahoy' Rotterdam tijdens de 'Night of the proms'. Van 23 t/m 29/11. Meer info op 'www.notp.com'.

Crossover. De Crossover Awards reizen door het land. Zaterdag 25/11 optredens in De Vloer in Utrecht van Spy Fi, Godsquad en Zuco 103.

Singer-songwriter. Drie optredens van drie singer-songwriters uit Engeland, Ierland en Schotland: de 'alt-country-guru' Michael Weston King, Andy White uit Ulster en Jackie Leven. Op 27/11 in Paradiso Amsterdam.

Bettie Serveert. 24/11 Burgerweeshuis Deventer, 25/11 Stadsschouwburg in Sittard.

Brainpower. 24/11 Fenix in Sittard.

Johan. 24/11 Burgerweeshuis in Deventer.

Nits. 23/11 Schouwburg in Haarlem, 24/11 Muziekcentrum in Enschede, 25/11 Schouwburg in Lochem.

Meindert Talma & the negroes. 25/11 Auw Mok! in Sittard.

U-gene & Oh-jay. 25/11 Stadsschouwburg in Sittard.

Queens of the stone age 25/11 Effenaar in Eindhoven.

Dans

Hans Hof Ensemble presenteert negen dagen lang een selectie van haar danstheatervoorstellingen in Melkweg Theater en Theater Bellevue in Amsterdam. Eerder, in september, waren de Hans Hof Weken al in Den Haag te zien, ook toen voorzien van Hans Hof-hapjes en -drankjes. Het gezelschap maakt voorstellingen op de grens van dans, theater en mime. Het programma bevat 'Stad bij nacht' (25/11), 'Höhenluft' (28 en 29), 'Kiosk' (30), 'In antwoord op uw schrijven' (1 en 2/12) en een 'Surprise Night' (op 3/12). Humor, zelfspot en verzet tegen de waan van de dag. Eva van Schaik in Trouw over 'Stad bij nacht': 'In hun pleidooi tegen de design-dictatuur met zijn hypes en trends zit zo'n geëngageerde zelfspot, dat je hen onvoorwaardelijk gelooft en in je hart sluit'.

Sleeping Beauty hoort bij de donkere dagen van het jaar. Het sprookjesballet van Pepita, gezet op muziek van Tsjaikovski, is door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen vorig seizoen bewerkt naar de huidige tijdgeest. Artistiek directeur Robert Denvers verleidde zijn dansers tot vloeiend ensemblespel en virtuoze hoogstandjes. Weer in Nederland te zien op 24/11 in Enschede (Twentse Schouwburg), 28/11 Roozendaal (Schouwburg De Kring) en 2/12 Hoogeveen (De Tamboer).

Diana Elshout en Frank Hündeler lieten zich voor hun nieuwe voorstelling 'Boca' in Brazilië inspireren door de eeuwenoude 'Candomblé'-rituelen en de manier waarop deze in het dagelijks leven verweven zijn. 'Boca' -dat mond, opening of ingang betekent- is een multidisciplinaire viering van het leven geworden, voor zes dansers, waarin realistische en surrealistische scènes elkaar afwisselen. Te zien in Den Haag (Theater a/h Spui, 24 en 25/11), Haarlem (Toneelschuur, 28). Tournee tot eind februari.

Cadance, festival voor moderne dans in Den Haag, beleeft zijn laatste dagen. Te zien is nog werk van Megumi Nakamura, Randall Scott, André Gingras, Reinier Schimmel/Roel Meelkop (alle in het Korzo Theater) en van Paul Selwyn Norton, Mischa van Dullemen/Eduardo de Paiva Souza, Elshout/Hündeler (Theater a/h Spui). De 'Hip Hop Battle 2000' besluit het festival op 25/11 om 19.00 uur in het Korzo Theater. Info: 070/3637540 of 'www.cadance.nl'.

Hush Hush Hush maakt een combinatie van break- en streetdance. De voorstelling '2Pack' is van 29/11 t/m 2/12 te zien in het Amsterdamse theater Frascati.

Jeugd

Voetsporen. In de educatieve voorstelling 'Voetsporen van de Dans' vertelt danseres Karin Schnabel over de geschiedenis van de romantisch-klassieke dans. Zij blikt terug op haar danscarrière en het ontstaan van de balletten, die na de pauze te zien zijn. Studenten van de Nationale Balletacademie en gastsolisten van Het Nationale Ballet dansen klassieke duetten uit 'Het Zwanenmeer', 'The Sleeping Beauty' en 'Paquita'. Te zien 23/11 in Schouwburg Het Park, Hoorn, 24/11 in De Purmaryn, Purmerend.

Terrorist. Jongerentheatergroep Made in da Shade speelt elk jaar een experimentele voorstelling met nieuw talent. 'Off Side' vertelt het schokkende verhaal over de jonge F.I.S. terrorist Khaled Kelkal die enkele jaren geleden Frankrijk in de greep hield met een serie bloedige bomaanslagen in de Parijse metro. Te zien 23/11 in Frascati, Amsterdam, 30/11 in De Meerse, Hoofddorp.

Geld. In 'Geld' van het Twentse Theater Sonnevanck stappen twee volwassen broers na de dood van hun stokoude moeder eindelijk de wijde wereld in. Ze spelen en dansen in een serie absurde scènes en vertellen verhalen over faalangst en ambitie, succes en mislukking. Te zien 26/11 in de Twentse Schouwburg, Enschede en 1/12 in De Krakeling, Amsterdam.

Opgraven. In het Natuurmuseum, Groningen, kunnen bezoekers zelf potten, kruiken en beenderen opgraven en aan de hand van een gids determineren. De activiteit hoort bij de tentoonsteling 'Opgegraven verhalen', die een verrassende blik geeft op het werk van de archeoloog en zijn vaak mysterieuze schatten. Te zien t/m 27 mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden