Klassiek in vele varianten, met een bijrol voor Loes Luca

Jan Willem de Vriend begint zijn eerste ’echte’ seizoen als chef-dirigent van het Orkest van het Oosten met een opvallend project. Onder de titel ’Beethoven ongehoord’ onderzoekt De Vriend naast bekend werk ook minder vaak gespeelde composities van de revolutionaire Beethoven. In de drie concertprogramma’s klinkt bijvoorbeeld de complete toneelmuziek van Goethes treurspel ’Egmont’, met Wim T. Schippers als verteller en Cora Burggraaf als zangeres. Verder klinken ’Wellingtons Sieg’, een op fragmenten gebaseerd vioolconcert in C en een pianoconcert dat gebaseerd is op de Achtste symfonie. Fazil Say komt langs om zijn eigen pianoconcert te spelen en het Derde van Beethoven; De Vriend dirigeert de Achtste en de Zesde symfonie.

In Haarlem begint die andere nieuwe chef-dirigent ook aan zijn eerste seizoen. Otto Tausk leidt Holland Symfonia in zeven symfonische concerten en een balletbegeleiding (’Romeo en Julia’ van Prokofjev). Tausk heeft nog geen hand gehad in de programmering, maar ziet erg uit naar de Vijfde symfonie van Mahler. Ook dirigeert hij het programma ’In de ban van Bannink’ waarin Harry Banninks liedjes (onder meer gezongen door Loes Luca) een symfonische context krijgen.

Het Limburgs Symfonie Orkest viert komend seizoen het 125-jarig bestaan. De jeugdige Limburger Marijn Simons schrijft speciaal voor dit jubileum zijn Tweede symfonie. Hij laat zich daarbij inspireren door de Eerste van Mahler die tijdens hetzelfde concert onder leiding van chef-dirigent Ed Spanjaard gespeeld zal worden. Ook voor het jubilerende orkest schreef Bart Visman een reeks liederen die door Barbara Hannigan zullen worden gezongen. Spanjaard dirigeert op dezelfde avond Stravinsky’s ’Le sacre du printemps’. Bijzonder is dat dirigent Spanjaard achter de piano kruipt voor Mozarts Pianoconcert KV 488. Dirigent is dan Jaap van Zweden die daarna voorgaat in de Vijfde van Mahler.

Bij het Brabants Orkest is Guus Janssen composer-in-residence. Zijn eigen nieuwe Concert voor twee celli (met Larissa Groeneveld en Ernst Reijsiger) wordt gecombineerd met de Zevende symfonie van Brewaeys en een ’Non hay caminos’ van Nono. Janssens Vioolconcert, deels geïmproviseerd, is geprogrammeerd met Varèse’s ’Octandre’ en in een derde programma wordt Janssens muziek gecombineerd met die van Milhaud, Ives, Schulhoff en Antheil.

Het Orkest van het Oosten, Het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest melden zich komend seizoen ook voor de verplichte operabegeleidingen. Het Orkest van het Oosten doet bij de Nationale Reisopera ’Les contes d’Hoffmann’ van Offenbach en ’La traviata’ van Verdi. Het Limburgse orkest begeleidt bij Opera Zuid Puccini’s ’Il trittico’ en Massenets ’Cendrillon’. Het Brabants Orkest zal bij Opera Zuid ’Il barbiere di Siviglia’ begeleiden. De Reisopera doet verder Cherubini’s ’Medea’, Mozarts ’Die Zauberflöte’ en de tragische operette ’Snow White’ van Micha Hamel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden