Klassiek ballet mag ook met kroeshaar

Bart Zuidervaart

Een meisje van Surinaamse komaf wil danseres worden. Die droom spat uiteen als de Haagse dansschool FaFa haar weigert: ze heeft kroeshaar. Bij klassiek ballet, zo luiden de kledingvoorschriften, moet het haar strak en glad naar achteren in een knot. Zonder vlechtjes. De 12-jarige biedt aan om tijdens voorstellingen haar haar strak naar achteren te dragen zonder vlechtjes, ook al is dat bewerkelijk en tijdrovend. De school wijst het compromisvoorstel af.

De dansacademie discrimineert, vindt het meisje, en ze protesteert bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). FaFa maakt inderdaad verboden onderscheid, oordeelde de CGB vrijdag. Het is ’disproportioneel’ om een meisje, dat vanwege haar afkomst geen steil haar heeft, uit te sluiten van de dansopleiding.

Ook tijdens de zitting bij de CGB droeg het meisje haar kroeshaar met vlechtjes in een knot. Ze werd vergezeld door haar moeder, ook met knot, maar wel met glad haar. De commissie zag tussen de twee haardrachten ’zo goed als geen zichtbaar verschil’. De eis van de dansschool was, kortom, overdreven.

Bij FaFa zijn ze verbaasd. Klassieke dans is een kwestie van precisiewerk. Eenheid en uniformiteit zijn essentieel, zegt advocaat Schippers. „Het is niet aan juristen om te beoordelen welke haardracht noodzakelijk is voor klassieke dans.”

Het meisje is blij. Ze kan nu een plek op de dansschool afdwingen, desnoods via de rechter. Maar de overwinning is vooral een morele, zegt Gert-Jan Ankoné van Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden, die de zaak aanspande.

Het is de vraag of ze terug wil. Daarvoor zijn de verhoudingen waarschijnlijk te verstoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden