’Klasseverschil en jaloezie oorzaak rel BB-huis’

door Maaike Veen in Londen

De rel rond het Britse Big Brother lijkt voorbij met het vertrek van de van racisme beschuldigde deelneemster Jade. Maar het debat over het programma gaat door. Racisme of klasseverschillen?

Voor Charan Git Machanda staat één ding vast. „Het is een schande dat dit zo’n rel is geworden, dat het verhaal de hele wereld overgaat en heeft geleid tot vragen in het parlement”, zegt de Indiër in zijn kledingzaak op Petticoat Lane in de Londense East End. Volgens hem is het verhaal volledig opgeblazen, aangevuurd door de sensatiepers. Daar lijken de meeste Britten het mee eens te zijn.

Machanda: „Jade probeerde zich gewoon te bewijzen. Haar opmerkingen waren heel denigrerend. Shilpa is een goede actrice en je moet iemand in zijn waarde laten.” Desalniettemin vindt hij dat het het merendeel van de opmerkingen aan het adres van de ster van het Indiase filmdoek op zichzelf racistisch zijn.

„Ga terug naar de sloppenwijken en ontdek hoe het echte leven is”, beet Jade Goody Bollywood-actrice Shilpa Shetty toe. Later gaf Goody haar de naam ’Shilpa Papadam’. „Haar naam is niet Shilpa Harry of Shilpa Tweed of Shilpa Mackintosh. Ze is Indiaas en krijgt daarom een Indiase naam. Dat heeft niets met ras te maken”, verweerde Goody zich.

„Heel veel mensen praten zoals deze meiden”, zegt Ronan Hand (27) gebogen over de sensatiekrant de Sun in de kroeg the Archers op Brick Lane. Zijn vriend, de 28-jarige Billy Backster voegt eraan toe: „Goody is heel dom. Zij heeft een hele grote mond en heeft absoluut niet door dat wat ze zegt als racistisch opgevat kan worden. Als er iets is dat deze rel heeft opgeleverd is dat er nog steeds een hoop onwetendheid heerst”.

Big Brother is de moderne versie van de gladiatoren en spelen in de Romeinse tijd, vindt Hand. „Het was net als op het schoolplein”, zegt Backster. „Drie meiden spannen samen en treiteren een ander meisje”, zegt Backster. Volgens hem waren de pesterijen puur gedreven door klasseverschillen en jaloezie. „Die drie meiden in het programma komen uit de lagere middenklasse of arbeidersklasse. Die kringen voelen zich superieur ten opzichte van Aziaten. Ze voelden zich bedreigd door het succes van Shetty. Ze is mooi, komt uit een goede familie en gedraagt zich zeer beheerst. De actrice is alles wat zij niet zijn. Het feit dat ze Indisch is maakt het makkelijker om haar eruit te pikken.” Correspondente Rashmee Roshantall van The Times of India gelooft ook dat er veeleer sprake was van klasseverschillen dan racisme.

De marktkoopman, die in 1968 naar Engeland kwam, kan zich de skinheads uit de jaren zeventig nog herinneren. „Toen was er echt racisme. Er is veel veranderd, maar veel hangt af van hoe je spreekt. Onderhuids is er nog steeds een hoop racisme.”

Het feit dat dit zo’n rel is geworden, denkt Hand, betekent dat het zachtjes kookt onder de oppervlakte. „De manier waarop sommige sensatiekranten berichten over immigratie en terrorisme heeft een situatie gecreëerd waardoor dit soort zaken gevoeliger zijn geworden”, analyseert Hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden