Klasgenoten hebben steun aan elkaar

In zijn vierde jaar stond Fabian van Oosteroom voor een lastige keuze: blijf ik een jaar zitten in 4 vwo of maak ik de overstap naar 4 havo? "Ik had er goed over nagedacht en besloot toch havo te gaan doen. Ik wil naar de Hoge Hotelschool in Den Haag en daar heb je niet per se vwo voor nodig", vertelt Fabian.

Als late leerling zag hij er tegenop in een klas te belanden met veel jongere leerlingen. Achteraf heeft hij geen moment spijt gehad. "De klas was gezellig wanneer dat kon en gefocust op momenten dat het moest."

Tijdens de examenperiode kan Fabian bij diezelfde klasgenoten terecht voor ontlading. De groepswhatsapp explodeert na elk examen van de berichtjes. "We zitten elkaar niet alleen maar op te jutten. We stellen elkaar ook gerust. Laatst zei iemand: 'ik heb net een oefenexamen gemaakt en dat ging heel slecht'. Iemand anders reageerde daarop met: 'als je dit en dit nog een keer bekijkt dan komt het wel goed. En anders heb je altijd nog een herkansing'."

Ook in de examenzaal vindt Fabian steun bij zijn vrienden. Op het moment dat de examens worden uitgedeeld kijkt hij iedereen nog een laatste keer aan. "We zijn allemaal aan hetzelfde lot overgelaten. Ik voel dan wel een soort teambonding op dat moment."

Voor zijn gevoel gaan de examens tot nu toe goed. Na afloop van elk examen bekijkt hij de antwoorden online. "Ik kan dat toch niet laten. Dan kan ik een beetje inschatten hoe ik het gemaakt heb."

Last van enorme zenuwen heeft Fabian niet gehad, alleen bij het eerste examen was hij licht gespannen. Wel is hij blij dat geschiedenis en management & organisatie achter de rug zijn. "Ik zag echt op tegen die vakken", zegt Fabian. "Nu heb ik nog maar twee examentjes: wiskunde en economie. Dat moet wel goed komen. Ik sta voor wiskunde een 8,6. In dat examen heb ik zelfs zin."

Maar niets kan tippen aan het vooruitzicht dat hij de 24ste klaar is met zijn eindexamens. Een paar dagen later gaat hij lekker op vakantie naar Zuid-Spanje.

Fabian van Oosteroom

Fabian van Oosteroom is begonnen op het vwo, maar doet nu eindexamen havo. Het is misschien een niveautje lager, maar hij is blij met de overstap. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

agenda

vmbo BB:

13.30-15.00 Engels

vmbo KB:

13.30-15.30 economie

vmbo GL/TL:

9.00-11.00 muziek

13.30-15.30 economie

havo:

9.00-11.30 Duits

13.30-16.30 biologie

vwo:

9.00-12.00 maatschappijwetenschappen

13.30-16.30 natuurkunde

Examen antwoord

- In 2014 is t = 114

- Dan is A = 1,2 x 10^10

- Zoveel auto's zijn er niet in Nederland, dus de formule klopt niet

Examenvraag wiskunde vmbo

In 1900 waren er in Nederland 200 auto's. In 1938 waren er al 80.000 auto's. De groei was in deze jaren exponentieel volgens de formule A = 200 x 1,17^t. Hierbij is A het aantal auto's in Nederland en t het aantal jaren na 1900. Klopte deze formule voor het aantal auto's in 2014?

Examen gisteren

Bryan Keur wist dat het vmbo-examen wiskunde niet makkelijk zou zijn. Daarom had hij van tevoren goed geleerd. Hoe het uiteindelijk ging? "Redelijk." Een kwartier voor tijd kon hij rustig de gymzaal uitlopen. "Ik hoop dat ik er het beste uit heb gehaald."

Met sommige formules had hij wel moeite, maar welke dat waren weet hij al niet meer. Gespannen was Bryan niet. "Na drie examens waren de zenuwen er voor mij wel vanaf."

Of hij de juiste antwoorden heeft ingevuld, gaat hij niet online controleren, maar hij hoopt op een 7. "Dat lijkt mij gewoon een mooi cijfer om wiskunde mee af te sluiten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden