Reportage

Klappertandend en dansend wachten op de Sint, met overal beveiliging

Sinterklaas komt aan in het centrum van Dokkum.Beeld ANP

De roadblocks die verkleed zijn als Sinterklaascadeautjes - vrolijk papiertje, grote kleurige strik erom - zeggen eigenlijk alles: ja, het is feest in Dokkum, en alles ziet er gezellig uit, maar we nemen het zekere voor het onzekere. 

En dus zijn er agenten op fietsen, in bootjes, zijn er straten afgezet en is er veel, heel veel beveiliging, tussen de vlaggetjes en de versierde etalages door.

Echt heel druk is het niet in het stadshart, de waarschuwingen om vooral op tijd te komen lijken op De Grote Dag wat overdreven. Maar ja, het is koud, het regent, er is korrelhagel voorspeld.

Veel winkels zijn dicht of gaan pas in de middag open. Zo ook Io Sorrido, de kleding- en stylingzaak van Hilma Boomsma. Wel is ze naar de winkel gekomen, om wat ditjes en datjes te doen en vooruit, mochten er wel rellen uitbreken, dan is ze in de buurt. Niet dat ze echte opstootjes verwacht hoor, zegt ze. "Dit is Dokkum, we zijn hier hartstikke nuchter en gastvrij. We zijn trots op onze stad en hopen dat eventuele activisten dat ook voelen."

Vrijdagavond, zegt Boomsma - toen was het pas mooi. Het was prachtig weer, het was koopavond, en veel Dokkumers kwamen even kijken hoe mooi de stad was versierd. "Toen was het nog even van onszelf. Nu is het van iedereen."

Roadblocks zijn verkleed als cadeautje.Beeld Karin Sitalsing

Vliegtuigje

Terwijl boven de noordelijkste stad van Nederland een vliegtuigje rondcirkelt met een lint waarop staat 'Wij willen Zwarte Pieten!', loopt de Zijl vol met kinderen en hun ouders. De kinderen zien het niet eens, de volwassenen kijken even, registreren het en houden zich vervolgens weer bezig met krentenbollen en snoetenpoetsers.

Langs de route staan Saskia Hofstede met haar dochter Marlie van vijf, en Sandra Veenstra met haar zevenjarige dochter Novalie. Ze staan een eind van de grote drukte af, bewust, zegt Veenstra, wijzend op de zijstraten. "Mocht er wél iets gebeuren, dan kunnen we alle kanten op." Niet dat ze daar echt bang voor zijn hoor, maar je weet maar nooit. "Het houdt je toch bezig. We hebben even gedacht: moeten we wel gaan? Maar we vonden het te leuk. Wel hebben we de kleinste kinderen thuisgelaten", zegt ze terwijl ze een thermosfles opendraait en vier bekers inschenkt. "We zijn voorbereid op lang wachten en slecht weer", lacht Hofstede, die ondertussen haar dochter een beker chocolademelk geeft. Het meisje heeft een tabberd aan met een regenjasje eroverheen, een mijter op en zelfs Sinterklaashandschoenen met ring. In haar zak zit een winterwortel. Zelf is ze een beetje verlegen, maar Novalie is 'al zeven en al heel groot' en legt uit dat de wortel voor Amerigo is. Zelf heeft ze ook eentje mee. "En ik heb een verrekijker zodat ik de stoomboot goed kan zien." Een beetje spannend vindt ze het wel. "Ik heb Sinterklaas nog niet zo vaak gezien."

Inmiddels is het goed druk geworden met ouders, pakes, beppes, peuters met mijtertjes op, kleumkleuters met pietenmutsjes, verregende schminksnoetjes. De Dokkumer Dakkapel speelt Sinterklaasliedjes, enthousiaste ouders hupsen mee in een poging de kinderen en zichzelf wat af te leiden van de kou en de nattigheid. De menigte is een bonte verzameling paraplu's. Tussen de buien door is het af en toe even droog - een soort petje-op-petje-af, maar dan met capuchons.

De opwinding zwelt aan als in de verte de stoomboot in zicht komt, ook volwassenen lijken even te vergeten dat ze er niet voor zichzelf staan, ze glimlachen en zwaaien vrolijk mee. Maar de boot verdwijnt weer, het vaartuig moet nog een bocht nemen voor het dan toch écht even later arriveert. Dokkum heeft een wat gecompliceerde relatie met bezoekende bisschoppen, met de vorige heilige die de stad bezocht liep het slecht af, maar Sint Nicolaas bestijgt zijn paard vol zelfvertrouwen - wellicht ook enigszins ingegeven door de omvangrijke beveiliging om hem heen. Wat er buiten de stadsmuren en op de snelwegen ook allemaal moge gebeuren: hier in Dokkum is het feest. 

Demonstratie tegen Zwarte Piet verboden

Buiten Dokkum was de sfeer een stuk grimmiger. Twee bussen met demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet waren op weg naar de intocht, maar werden tegengehouden door actievoerders die voor Zwarte Piet zijn. Hierdoor ontstond een urenlange file op de snelweg.

Op aandringen van de politie mochten de bussen hun weg weer vervolgen, maar ze werden uiteindelijk opnieuw tegengehouden op verzoek van de locoburgemeester. Die vreest dat er na dit voorval veel onrust ontstaat als de demonstratie alsnog doorgaat en verbood de actievoerders te demonstreren. De veiligheid van het publiek is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester. De politie heeft de bussen met demonstranten naar huis begeleid.

"Het is een schande. Relschoppers hebben het met behulp van het systeem voor elkaar gekregen dat het recht om te demonstreren in dit land de nek wordt omgedraaid", zei woordvoerder Jerry Afriyie. "Het witte geweld loont." Lees hier meer.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden