Klap voor Nederlandse djihadbeweging

Beeld uit de djihadvideo
Beeld uit de djihadvideo "Oh, oh, Aleppo", die gisteren op YouTube verscheenBeeld YouTube

De arrestatie van een achttienjarige ronselaar, Oussama C., is volgens bronnen de opmaat voor meer arrestaties.

Met de arrestatie van een achttienjarige Hagenaar is de eerste grote slag toegebracht aan de harde kern van de djihadbeweging in Nederland. Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten en de politie gaat het om de Marokkaanse Nederlander Oussama C. die zichzelf op het internet Abou Yazeed noemt. Volgens diezelfde bronnen volgen binnenkort meer arrestaties van djihadisten uit de kring waarin hij verkeert.

C. is gistermorgen gearresteerd en wordt verdacht van het rekruteren voor de gewapende strijd in Syrië, het opruien tot een terroristisch misdrijf en het hebben en verspreiden van tot terreur opruiende geschriften. Ook wordt hij verdacht van 'voorbereidingshandelingen' tot het deelnemen aan de strijd in Syrië onder de vlag van een terroristische organisatie, laten politie en het Openbaar Ministerie weten. Hij wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Volgen en verstoren
Arrestatie van djihadisten is moeilijk, omdat ronselpraktijken doorgaans lastig zijn te aan te tonen. Inlichtingendiensten, politie en justitie hebben harde bewijzen nodig, omdat anders iemand na een paar dagen weer op straat staat en verder kan gaan waar hij of zij is gestopt. Intussen worden mogelijke verdachten al wel gevolgd en 'verstoord' in het verkondigen van hun boodschap.

C. is een van de jongelingen van het netwerk dat de gewapende djihad in Syrië en nu ook in Irak tegen de regering-Assad en de sjiieten verheerlijkt. Deze groep komt op internet openlijk uit voor hun sympathieën voor de extreem-djihadistische 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis), Jabhat Al Nusra en Al Kaida. Hij noemt de dode Al Kaida-leiders Osama Bin Laden, Anwar al-Awlaki en Aboe Moesab al-Zarkawi 'martelaren' van wie hij hoopt dat Allah ze in het paradijs accepteert.

Videoboodschappen
Die boodschap droeg hij in audio en tekst uit op websites als 'De Ware Religie', 'Radio Ghurabaa', de verschillende radicaal-islamitische Facebookpagina's en YouTube. Zo stond gistermorgen nog een lezing van hem op YouTube onder de titel 'Jihaad voor Allah', waarin hij bijna drie kwartier oreert over de gewapende strijd. Hij noemt het daarin zelfverdediging van de islam, maar ook 'de gewapende en aanvallende djihad'.

C. noemt allerlei voorbeelden uit de overleveringen van Mohammed de profeet, waarin wordt verteld hoe de gewapende strijd werd gewaardeerd door de profeet, door Allah en de moslimgemeenschap. Nadat iemand martelaar wordt, wacht hem een goed leven met de vrouw van zijn dromen in het paradijs. Inmiddels is zijn lezing verwijderd.

Fondsenwerving
De verdachte was tot zijn arrestatie ook actief in de Schilderswijk en Transvaalkwartier in Den Haag. Hij heeft afgelopen zondag nog een lezing gegeven bij een benefiet voor Syrië in een zaal op de grens van de Schilderswijk en Transvaal.

Azeddine C. alias Abou Moussa, een goede bekende van Oussama C. - tegen wie verschillende aangiften en onderzoeken van ronselen voor djihad, intimidatie en bedreiging lopen - meldde op Twitter zelfs dat er tijdens deze benefiet meer dan 65.000 euro is opgehaald. Hij publiceert net als C. teksten op 'De Ware Religie' en op Facebook

Oh, oh, Aleppo

De djihadistische website 'De Ware Religie' heeft via Facebook een video van een halfuur gepubliceerd die door Nederlandse djihadisten in de Syrische stad Aleppo is gemaakt. De film heeft de titel: 'Oh, Oh, Aleppo - De Spookstad'.

Volgens de website en het netwerk van jonge radicale moslims die de film verspreiden, onder wie Azeddine C. alias Aboe Moussa, is de film van Nederlandse 'moedjahedien' die in het Arabische land strijden tegen de vijanden van Assad. De echtheid van de opnames is moeilijk te controleren.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, zei vorige week dat de website 'De Ware Religie' die de link naar de film plaatste 'haat zaait en het djihadistische gedachtengoed verspreidt'. Ook steunt de site volgens Schoof de extreem-djihadistische beweging Isis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden