'Klanten weten heus wel dat het onze schuld niet is'

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD

Kapper Janneke Thijssen heeft een btw-dilemma. "Ik wilde eerst de prijzen verhogen, maar door alle verhalen op het nieuws heb ik me bedacht. Ze zeiden dat de meeste ondernemers het niet doen. Als je het wel doet, ben je de boeman en krijg je een nekslag."

Het is druk in haar zaak Compleet Hairstyling, maar Thijssen kijkt ongerust. "Ik verlies erop, want de prijzen van chemische behandeling en verf gaan volgende week omhoog. Toch wacht ik met doorrekenen tot volgend jaar. Dan worden de huur, energie en dergelijke duurder, dus moet ik wel verhogen. En doe ik alles in één keer." De meeste winkeliers in Wijchen verhogen wel. Bij de Schoenenreus is de aanbieding van twee paar sloffen voor acht euro veranderd in twee paar voor negen euro. "Het is natuurlijk lastig 8,99 met twee procent op te hogen, dan krijg je zo'n raar getal", legt de manager uit. In kookwinkel Hoop Kookgemak worden de messen duurder, olijfolie niet. "Ik kijk per product en of het een mooi getal is", zegt eigenaar Jocelyn Hoop.

Ze vindt dat de regering best de ondernemers mag ontzien. In haar straat staan vier panden leeg. "De handel heeft het moeilijk. Ik heb gemerkt dat mensen steeds beter nadenken voordat ze iets kopen. Gelukkig verkoop ik veel goede merken, mijn klanten reageren met veel begrip." Klant Suzanne Kuenen knikt. Ze gaat een geglazuurde taart van twee verdiepingen maken voor haar dochters verjaardag en laadt haar tas vol roze marsepein. "Ik koop gewoon nog steeds wat ik nodig heb en zo gaat dat bij alles. "

Alle ondernemers zouden de btw moeten doorrekenen, vindt Geert Sanders, eigenaar van vier cafés. "Ik doe het direct als ik de prijslijsten van de leverancier krijg. De klanten weten heus wel dat het niet onze schuld is."

Hij ligt van de btw niet wakker, maar maakt zich wel zorgen over de accijnsverhoging in januari. Dan gaat de accijns op bier 10 procent omhoog, op wijn 15 procent. "Triest", vindt Sanders, die 38 jaar in het vak zit. "Ik heb veel zaken failliet zien gaan. In deze tijden moet je creatief zijn en de kwaliteit van je producten en service bewaren. Maar 10 of 15 procent is niet op te vangen. Er breekt een bieroorlog uit. Mensen gaan thuis drinken en lopen de horeca voorbij."

Een biertje in zijn Swingcafé de Arend kost 2,20 en gaat per januari omhoog naar 2,40. "Bah bah", sputtert stratenmaker Marco Disveld in het café. "Als het zo doorgaat, kan ik niet meer naar de kermis." Barman Wouter denkt dat het wel mee zal vallen. "Wijchenaren klagen graag, maar aan het einde van het liedje zitten ze gewoon weer in de kroeg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden