Klanten staan in de rij voor café van cultzanger Heino

Vanaf de heuvel kijkt het oude Kurhaus op de dichtopeengepakte vakwerkhuizen in het dal. Bad Münstereifel, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, lijkt een plaatje uit een reisbrochure. Onder de bomen van de parkeerplaats staan dan ook talrijke bussen, waarmee de toeristen zijn aangevoerd die speciaal zijn gekomen voor de nieuwste attractie van het stadje: het Heino-Café.

De zanger Heinz-Georg Kramm, beter bekend onder zijn artiestennaam Heino, opende het café vorig jaar juni. En sindsdien loopt het storm. 'Heimat, Heimat so weit das Auge reicht', zo klinkt het uit de luidsprekers. De gasten zitten op boerenstoelen, eten Schwarzwülder Kirschtorte en drinken chocolademelk met slagroom. “Het maakt niet uit hoe laat het is, hier is altijd wel wat te doen”, zegt Walter Büchel.

Büchel woont net als Heino in Bad Münstereifel en is mede-eigenaar van het café. “Eigenlijk wilden wij hier iets kleins en rustigs opzetten. De toestroom heeft ook ons volledig verrast”. Büchel heeft al gasten gezien uit Noord-Duitsland, Saksen, België, Oostenrijk en Zwitserland. “Op sommige dagen staan de mensen hier zelfs buiten in de rij.”

En als Heino zelf in het café is, zijn de bezoekers niet meer weg te slaan. “Iedereen wil een handtekening van hem en met hem op de foto”, legt Büchel uit. Eigenlijk is het café al sinds de opening te klein. In maart moet dan ook de uitbouw klaar zijn, waarmee het aantal zitplaatsen wordt vergroot van 94 tot bijna 200.

Aan de muur hangen de gouden en platina platen die Heino (57) tijdens zijn lange carrière bij elkaar heeft gezongen. Er zijn foto's van Heino met Julio Iglesias en Mick Jagger. Naast de deur fonkelt een witte, met lovertjes afgezette jas, die de indruk wekt dat Heino ooit met Elvis in Las Vegas gezongen heeft.

Waarschijnlijk komt het alleen doordat hij geen uitnodiging heeft gekregen dat Heino dat nooit gedaan heeft, want verder is de volkszanger in alle stijlen thuis. Van zeemansliederen - 'Wir lagen vor Madagaskar' -, country - 'Beim alten Bill in Oklahoma' -, latin - 'Karneval in Rio' - tot Heimatmusik - 'Die lustigen Holzhackerbuben' -, Heino is er in thuis.

De zanger heeft zijn bekendheid voor een deel te danken aan zijn karakteristieke uiterlijk, want hij treedt altijd op met coltrui, colbert en donkere bril. Die bril is geen overbodig attribuut, want Heino lijdt aan een oogziekte, “waardoor zijn blauwe ogen steeds verder uit hun kassen puilen”, aldus de krant Bild.

In de krant zei Heino's vrouw Hannelore dat haar man deze maand een operatie zou ondergaan. De zanger maakte zich daar niet echt druk om, want eind vorig jaar reisde hij nog naar Zuid-Afrika voor een optreden in de speciale uitzending van het tv-programma 'Musikantenstadl' dat daar werd opgenomen.

Humor houdt Heino op de been. Altijd wel voor een geintje te vinden, liep hij onlangs gevolgd door een tv-camera door een Duits dorp, her en der aanbellend om een kamer te vragen. Enkele van de verbaasde inwoners weigerden beleefd. In een tv-ballet danste Heino techno tussen een twintigtal nep-Heino's, die met hun witte pruiken sprekend op de zanger leken. In een ander programma speelde Heino in een sketch een sollicitant die wordt afgewezen, omdat hij geen achternaam heeft.

In zijn autobiografie met de titel 'Und sie lieben mich doch' legt Heino uit dat hij zich niet beperkt voelt tot die “eeuwige coltrui”. Hij durft ook een leren jas en een kapotte spijkerbroek aan te schieten en spreekt daarmee zelfs de jeugd aan.

Mede-eigenaar Büchel moet stiekem lachen: “Wij krijgen hier dikwijls gestresste leraren binnen, die door hun klassen gedwongen zijn een uitstapje naar het Heino-Café te maken”.

Heino, die zo graag over de bergen zingt, is uitgegroeid tot een 'Kultsünger', concludeert Bild. Een beetje van dat gevoel kunnen de bezoekers aan het café mee naar huis nemen, want er worden Heino-chocolade, -bonbons en -mokken verkocht.

Maar de knaller is de hazelnoottaart, vervaardigd volgens het geheime recept van Heino zelf, die van zijn eigenlijke vak immers bakker is. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden