Klant kiest voor hoog eigen risico in de zorg

De budgetpolis verliest terrein; klant vindt andere manieren om te besparen. Beeld anp
De budgetpolis verliest terrein; klant vindt andere manieren om te besparen.Beeld anp

De veel bekritiseerde budgetpolis in de zorg groeit voor het eerst in jaren niet langer en verliest bij overstappers zelfs aan populariteit. Veel mensen besparen op een andere manier op hun zorgverzekeringspremie: door een hoog eigen risico te nemen.

Deskundigen en zorgverleners zoals artsen en apothekers waarschuwen de laatste tijd voor de budgetvariant: de burger betaalt wel een lagere premie maar kan tot zijn schrik ontdekken dat sommige zorg niet meer volledig wordt vergoed.

De stroom naar de budgetpolis droogt op, zo blijkt uit de cijfers van verzekeraars en vergelijkingssites over de keuze voor dit jaar. Tot en met morgen kunnen mensen die vorige maand hun contract opzegden, een nieuwe polis kiezen.

Bij vergelijkingssite Pricewise koos een jaar geleden nog ongeveer een kwart van de overstappers voor de budgetpolis. Dit jaar is dat maar 12 procent.

Minder aantrekkelijk
"Dat komt ook doordat verzekeraars deze vorm relatief minder aantrekkelijk hebben gemaakt", zegt Hans de Kok van Pricewise. "De premie ligt niet veel lager. En er worden minder budgetpolissen aangeboden." Concurrent Independer ziet nog geen daling, maar constateert dat de groei van budgetverzekeringen is gestopt.

Beide vergelijkingssites noteren dat overstappers steeds minder kiezen voor de duurste verzekerng, de restitutiepolis. Dit is de tegenovergestelde variant van budget: men is ervan verzekerd bij àlle zorgverleners terecht te kunnen. Bij Independer daalde het aandeel van deze polis van 32 tot 25 procent.

"Dat hadden wij niet verwacht, gezien alle aandacht voor de nadelen van de budgetpolis", zegt Maarten Hoekstra van de vergelijkingssite. Ook bij Pricewise zakte de belangstelling: van 34 naar 19 procent.

Achteraf vergoeden
Ook grote verzekeraars zien een afname van de 'zekere' variant. Deze daling komt niet ten goede aan de budgetpolis, maar aan de standaardkeuze, de zogeheten naturapolis. Hierbij kan men vrijwel overal terecht en zo niet, dan moet de verzekeraar toch een flink deel achteraf vergoeden.

Verzekeraar ZilverenKruis/Achmea bijvoorbeeld ziet de restitutievariant flink dalen, terwijl de keuze voor de budgetmogelijkheid niet groeit. Bij VGZ groeit de budgetpolis nog een heel klein beetje.

Bij Independer kiest een groter deel van de overstappers - drie op de tien - voor een vrijwillig eigen risico. In de praktijk komt dat neer op bijna 900 euro. Vooral klanten tussen 25 en 35 jaar accepteren dit risico. Ook bij Pricewise stijgt de groep met hoog eigen risico.

"Wij waarschuwen daar wel tegen: wie onverwacht zorg nodig heeft en geen geld op de bank, komt voor een nare verrassing te staan", zegt De Kok. Ook grote verzekeraars melden dat klanten hun eigen risico verhogen.

Vandaag lezen abonnees in Trouw: 'Kies niet op de valreep een zorgpolis'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden