Klant draagt bij aan doorstart Polare

Creatieve oplossing met crowdfunding om winkels te behouden

De bedrijfsleiders en teamleiders van de twintig Polare-vestigingen in Nederland zijn druk bezig met het behoud van hun winkels. Dat blijkt uit een rondgang langs de vestigingen van de noodlijdende boekwinkelketen die vorige maand failliet werd verklaard. De winkel in Eindhoven blijft in elk geval bestaan, werd gisteren bekend.

Twaalf vestigingen verenigden zich eind februari in het initiatief 'Polare gaat door'. Ze trekken gezamenlijk op en hebben de biedingen die tot nu toe zijn uitgebracht samen ingediend bij de curator. Het is wel de bedoeling dat de winkels zelfstandig, dus los van elkaar, doorstarten.

De andere acht filialen, waaronder die in Eindhoven, staan er alleen voor. "Dan verloopt het contact met de curator sneller", zegt bedrijfsleider Peter van Orsouw. Dat blijkt: de Eindhovense vestiging is de eerste die een doorstart maakt. Een 'kapitaalkrachtige klant die zelf ook in de retailsector werkt' brengt een zak geld binnen, zegt Van Orsouw, die de naam van de investeerder nog niet wil onthullen. Het streven is om de winkel zaterdag weer goed gevuld te hebben met boeken. De naam Polare verdwijnt van de gevel; de winkel krijgt zijn oude naam Van Piere terug. De meeste andere winkels willen - als ze doorstarten - ook verder onder hun oude naam, zoals Dekker van de Vegt in Nijmegen.

De vestiging in Nijmegen is een van de winkels die de strijd tegen sluiting aangaat door het publiek steun te vragen. Het crowdfundinginitiatief startte vorige week vrijdag en inmiddels heeft de winkel bijna 148.000 euro opgehaald. Mensen kunnen voor honderd euro 'vriend' van de winkel worden; na vijf jaar krijgen ze dat bedrag terug met vijf procent rente. Het bod is ondergebracht in de gezamenlijke bieding die 'Polare gaat door' heeft ingediend bij de curator.

De curator heeft, behalve met de bieders, ook te maken met de verhuurders van de winkelpanden. Zo wil de verhuurder van de Rotterdamse Polare-vestiging dat de boekhandel een ander onderkomen zoekt. De bedrijfleidster heeft al een ander pand op het oog en noemt de situatie 'heel gunstig, erg goed'. Vijf medewerkers in Rotterdam zijn een crowdfundingactie begonnen; ze willen dat de winkel zelfstandig heropent onder de naam Donner. Donderdagavond stond de teller op bijna 110.000 euro van 871 donateurs.

De meeste andere vestigingen die Trouw gisteren benaderde, konden of wilden geen toelichting geven over hun doorstart. Wel zeiden ze er vertrouwen in te hebben dat zo'n doorstart er komt.

Den Bosch
De financiën van de Polare-vestiging in Den Bosch zijn volgens bedrijfsleider André Stikkers 'redelijk op orde'. Stikkers heeft gisteren een bod uitgebracht op zijn winkel, dat is opgenomen in het gezamenlijke bod van 'Polare gaat door'. "Als ik de winkel in handen heb, begin ik een crowdfundinginitiatief", zegt Stikkers. "De reacties zijn hartverwarmend; sommige mensen zijn bereid hun pensioen in de winkel te steken, ze bieden soms wel twintig- tot dertigduizend euro."

Leeuwarden
Als het aan Ad Peek van de Leeuwarder boekhandel Van der Velde ligt, neemt hij de Polare-winkel in de Friese hoofdstad over. "Ik heb een bod gedaan bij de curator", zegt Peek. Als de overname rond is, gaat Peek bekijken of hij beide winkels behoudt, of er een sluit. De winkel gaat sowieso luisteren naar de naam Van der Velde en niet naar Polare.

Zwolle
In Zwolle wil filiaalmanager Theo Bloks zijn eigen winkel overnemen. Hij heeft onder voorbehoud een bod gedaan. "Ik ben in gesprek met investeerders. Ik heb er nog één nodig. Ze denken vaak dat het om een investering van honderdduizenden euro's gaat, maar ik heb zo'n 50.000 euro nodig per geldschieter."

Arnhem
In Arnhem trekt ondernemer Michiel de Jong ten strijde tegen de sluiting van Polare. In navolging van Rotterdam en Nijmegen is De Jong een crowdfundingproject begonnen. Hij wil de winkel meer naamsbekendheid geven en daarom moet de naam Polare worden vervangen door Dekker van de Vegt, dezelfde naam als de Nijmeegse vestiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden