Klankborden

Toch blij dat ik naar school ben geweest, nu weet ik tenminste wat het Trias is en de trias politica. Alhoewel, het Trias was wel wat weggezakt, geef ik toe: eerste dinosauriërs lees ik om mijzelf bij te spijkeren, vroege zoogdieren, eerste zaadplanten. Kijk eens aan.

Maar de trias politica staat me nog helder bij. Gelukkig maar, want het is goed daar deze dagen over na te denken, met Jos van Rey in de beklaagdenbank. Drievoudige scheiding der staatsmachten in wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Bedacht door de Franse verlichtingsfilosoof Montesquieu en de basis van onze democratie. Kortgezegd: machten, bemoei je niet met elkaar. Doen ze natuurlijk soms toch, 'zo gaat dat', om met onze filosoof van het menselijk gedrag Jos van Rey te spreken. Hij sprak deze woorden 'Zo gaat dat' uit in de Rotterdamse rechtbank om te rechtvaardigen dat hij met zijn gezellige vriend, projectontwikkelaar Piet van Pol (overdadige alliteratie als je het mij vraagt) ook wel eens wat zakelijks afsprak tijdens hun talloze vriendenreisjes. Dingen lopen nu eenmaal door elkaar, was zijn boodschap.

Ook bij de trias politica, waarbij bijvoorbeeld wetgevende en uitvoerende macht elkaar zo nu en dan voor de voeten lopen. En nu heeft minister Plasterk, van de uitvoerende macht, zich met de rechterlijke macht bemoeid door te twitteren dat wat Van Rey beweerde, namelijk dat politici nu eenmaal met elkaar 'klankborden', niet zo is. Politici klankborden niet. Waar bemoeit-ie zich mee, vraagt de advocaat van Van Rey zich af. Nou ja, laat maar eens komen. dan vragen we hem wat hij bedoelt. En hij komt met plezier, heeft Plasterk gezegd.

Wat is het publieke leven in Nederland toch een leuk schouwspel: mensen doen maar wat er in ze opkomt en ze gaan ook nog eens met plezier naar de rechtbank. Over die trias politica gesproken: in het proces-Wilders, elders in dit land, blijft rechter Van Rens gewoon zitten, ze was door Wilders gevraagd op te stappen omdat ze zich eerder kritisch had uitgelaten over de wraking in het vorige proces Wilders. Ze is haar boekje niet te buiten gegaan, zegt ze, heeft een juridische en geen politieke mening geventileerd.

Trouwens, Wilders moet niks zeggen, zijn tweet 'PVV-haters in deze neprechtbank hebben vonnis dus al klaar' deugt natuurlijk van geen kanten. Parlementsleden, onze wetgevende politici, dienen de rechtsprekende macht te respecteren, ook als ze zelf op het matje worden geroepen, dat is nu juist de basis van de trias politica. Ik ben blij dat ik een gewoon burger ben die zich van de trias politica niks hoeft aan te trekken en met u mag klankborden wat ik wil: Van Rey vertrouw ik niet, Wilders is een haatzaaier en Van Rens lijkt me in orde. Overigens, misschien moeten we die aloude trias politica eens tegen het licht houden van de moderne sociale media met hun chronische loslippigheid. Politici en rechters verbieden tweets te versturen. Want het gekwetter alom verstoort de democratische boel lelijk. Laat dat nou maar over aan u en mij, thuis, in de kroeg of in columns.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden