Klankborden en plasterken

Weliswaar kent Van Dale het nog niet, maar klankborden wordt al geruime tijd als werkwoord gebruikt. Gewoonlijk in de betekenissen 'met een klankbordgroep bespreken' en 'als klankbord of sparringpartner fungeren'. Klankborden is dan ook een communicatievorm die gebruikt wordt om de meningen over een kwestie te peilen met als doel daarover consensus te bereiken.

Vorige week kwam dat woord in een nieuw daglicht te staan. In de corruptiezaak tegen oud-wethouder Jos van Rey gaf de beklaagde het een nieuwe betekenis toen hij ontkende als lid van een vertrouwenscommissie voor een burgemeestersbenoeming het ambtsgeheim te hebben geschonden: nee, hij had geen vertrouwelijke informatie gelekt, hij had slechts 'geklankbord in de partijlijn'. Volgens hem gebeurt dat in elke partij.

Op dat punt in de verdediging van Van Rey reageerde minister Plasterk prompt door te twitteren: '"Iedereen doet aan klankborden" is niet waar.' Daarmee mengde hij zich - nogal impulsief - in een lopende rechtszaak. Of dat verstandig was? In elk geval werd gisteren duidelijk dat de rechtbank hem nu in deze zaak wil horen.

Als blijkt dat de minister zijn visie, die hij ambtshalve bij andere benoemingen opdeed, niet kan hardmaken, zou dat zijn geloofwaardigheid weleens danig kunnen schaden. En dan is er een kans dat we binnenkort nóg een nieuwe taalvorm mogen begroeten: een uitdrukking of woord voor het via de sociale media impulsief uiten van gedachten en gevoelens door een kabinetslid, namelijk een Plasterkje doen. Of kortweg: plasterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden