Klagen over slecht fietspad helpt

Het aantal kilometers fietspad in Nederland is ruim anderhalf keer groter dan tot nu toe werd aangenomen.

De Fietsersbond stelt op basis van analyses van hun digitale fietsroutekaarten dat Nederland 29.000 kilometer aan fietspaden rijk is. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als werd gedacht: tot nu toe werd steeds uitgegaan van een CBS-cijfer uit 1996 van 17.075 kilometer. De bond gebruikt de gegevens onder meer om bij gemeenten en provincies aan te dringen op het plegen van onderhoud aan ’onbekende’ fietspaden.

Hoe het kan dat de bond zoveel meer fietspad ’ontdekt’ heeft, weet directeur Hugo van der Steenhoven niet precies. „Maar de laatste inventarisatie dateert alweer van even geleden en is waarschijnlijk gebaseerd op modellen en inschattingen. Wij hebben onze kilometers fietspad op straat geconstateerd.” Voor de digitale kaart, die dient als basis voor de fietsrouteplanner van de bond, brengen meer dan 500 fietsers de fietspaden gedetailleerd in kaart.

De inventarisatie is in zeven provincies afgerond. Voor het bepalen van het totale aantal kilometers fietspad heeft de bond de gegevens verwerkt naar heel Nederland. De organisatie denkt zo een betrouwbare schatting te hebben gemaakt. Naast de 29.000 kilometer aan fietspaden is nog eens zeker 4700 kilometer weg voorzien van fietsstroken, stelt de bond vast. Het CBS hield het op 1909 kilometer.

De belangenvereniging van fietsers kan de nieuwe informatie goed gebruiken wanneer zij in gesprek gaat met overheidsorganisaties over het onderhoud van de paden. „Het is voor ons prettig deze informatie te hebben”, vertelt Van der Steenhoven. „We komen vaak tegen dat wegbeheerders zeggen: is dat pad van ons? Of is dat ook een fietspad? Met deze gegevens kunnen we gericht wegbeheerders benaderen om hun te vragen klachten op te lossen.”

De Fietsersbond merkt dat klagen helpt. Op zijn site heeft de bond een meldpunt ’Mijn slechtste fietspad’, waar mensen hun klachten over wegdekken met hobbels en kuilen, onoverzichtelijke situaties en slechte verlichting melden. „Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de helft van de klachten op de site was opgelost”, aldus Van der Steenhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden