'Klachten tegen arts verjaard'

Neuroloog Jansen Steur op eerste zittingsdag: Veel zou ik nu nog zo doen

Ook al wil Ernst Jansen Steur zich nooit meer inschrijven als arts, zijn beroepsgroep moet hem dat definitief verbieden. Dat eiste letselschade-advocaat Yme Drost gisteren bij het medisch tuchtcollege in Zwolle namens vier patiënten en de familie van een overleden oud-patiënt.

Ze zeggen aanzienlijke schade te hebben opgelopen door de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente. Een van hen kreeg te horen dat ze leed aan multiple sclerose. Jansen Steur hield vast aan die diagnose ondanks afwijkende testuitslagen, en pas jaren later werd deze door zijn opvolgers herzien. Door alle problemen belandde de vrouw in een rolstoel. De inmiddels overleden patiënt hoorde dat hij aan Parkinson leed, ook een diagnose die later foutief bleek. De medicijnen zouden hem ernstige schade hebben toegebracht. "Een ernstig disfunctionerend neuroloog", constateerde Drost.

Frank van Gaal, de advocaat van Jansen Steur, bestreed het medisch nalatig handelen en wees erop dat de klagers zich pas begin dit jaar meldden. De verjaringstermijn is tien jaar, en daarom mogen klachten van voor 2003 niet behandeld worden. De meeste klagers waren in dat jaar geen patiënt meer bij de neuroloog.

Drost betwistte dat en stelde dat voor een oordeel over de hele behandeling ook de periode vóór 2003 bekeken moet worden.

Jansen Steur vertrok in 2003 uit het ziekenhuis nadat hij medicijnverslaving had toegegeven en werd geschrapt uit het BIG-register voor artsen. Hij is inmiddels 68 en volgens zijn advocaat wíl hij zich niet eens meer herinschrijven; maar een uitspraak van collega's dat iemand nooit meer arts mag zijn, is zeldzaam en geldt onder dokters als een zwaar oordeel. Drost denkt dat Jansen Steur daarmee ook niet in het buitenland als arts kan werken.

De medici in het tuchtcollege stelden verbaasde vragen over het feit dat Jansen Steur nauwelijks twijfels over diagnoses besprak met collega's en dat hij testuitslagen die niet strookten met zijn diagnoses negeerde. De uitspraak volgt op 20 december. Maandag begint in Almelo de strafzaak tegen de oud-specialist.

Jansen Steur verscheen gisteren voor het eerst voor de (tucht-)rechter. Hij verdedigde zich door te zeggen dat zijn handelen naar de normen van tien jaar terug in orde was. Met een vroege diagnose wilde hij patiënten juist snel helpen. Achteraf zou hij eerder bijvoorbeeld een second opinion hebben aangevraagd, maar op een aantal punten 'zou ik het nu weer precies zo doen'.

De 'drugsdealer' uit Almelo
"Jansen Steur haalde een zakje marihuana uit zijn la en bood het mij aan." Dat zei een van de vijf oud-patiënten gisteren tijdens de tuchtzaak. De toenmalig neuroloog gaf de patiënt - die zou lijden aan een vroege vorm van dementie - vervolgens de naam van een dealer in Almelo, voegde zijn advocaat Yme Drost toe. Drost heeft deze dealer gesproken, maar die had weinig trek om te getuigen.

Dat hij een zakje in zijn bureaula had liggen, ontkende de voormalig specialist gisteren niet. "Maar alleen ter voorlichting." Zijn patiënt had pijn en Jansen Steur vermoedde dat marihuana beter zou aanslaan dan de morfine die de man gebruikte. De 'dealer' was volgens hem een andere patiënt, die veel baat had gehad bij marihuana. De mogelijkheid om medicinale cannabis te verstrekken is door hem niet overwogen. Zelf is hij nimmer aan de cannabis geweest, zei Jansen Steur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden