Klachten over uitspraken Wilders naar OM

Geert Wilders Beeld anp
Geert WildersBeeld anp

Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag heeft drie klachten over uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders doorgestuurd naar het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie (LECD) bij het Openbaar Ministerie. Wilders sprak gisteren op verkiezingscampagne in Den Haag en zei dat zijn kiezers stemmen voor 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'.

PvdA-voorzitter Hans Spekman zei vandaag dat hij van deze uitspraken moest braken. Wilders hoopt niet dat Spekman daadwerkelijk moet braken, maar dat zou volgens hem wel 'een mooie aanleiding zijn om eens een keer een schone trui aan te trekken'.

In het RTLZ-interview herhaalde Wilders dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in statistieken over criminaliteit en bijstand. Dit 'Marokkaans tuig' moet wat hem betreft het land uit.

Doorgestuurd
Het bureau in Den Haag ontving volgens een woordvoerder 'meerdere negatieve signalen over Wilders' uitspraken. Drie mensen legden echter een specifieke en ondertekende klacht neer en die zijn nu, zoals gebruikelijk bij dit soort meldingen, doorgestuurd naar het LECD.

Het is niet bekend wanneer het expertisecentrum zich over de klachten uitspreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden