Klachten over naleving cao supermarkten

amsterdam – Veel werknemers van supermarkten klagen over slechte naleving van de cao, meldt FNV Bondgenoten. Bij een speciaal meldpunt voor personeel van supermarkten kwamen in vier maanden tijd vijfhonderd klachten binnen. In de branche werken 210.000 mensen.

Volgens de vakbond krijgen werknemers niet altijd betaald waar ze recht op hebben en komen werkgevers niet overal de cao-afspraken rond werktijden en veiligheid na. Een derde van de meldingen gaat over onbetaald doorwerken in de eigen tijd, vaak ’afhelpkwartiertje’ genoemd. Van de parttimers zegt 27 procent meer te willen werken, maar die extra uren niet te krijgen, terwijl wel meer jongeren worden ingezet. „Dit is ons een doorn in het oog”, meldt Nicole Boonstra van FNV Bondgenoten. Zij zegt schrijnende voorbeelden tegen te komen van alleenstaande ouders die hun gezin niet kunnen onderhouden. De vakbond wil dat vacatures eerst intern worden aangeboden en dat parttime medewerkers een eerste recht krijgen op deze extra uren. „Bij de vorige cao-onderhandelingen zijn er geen aparte afspraken over gemaakt, omdat de werkgevers dat niet wilden. Als de situatie niet verbetert, komt het bij de volgende onderhandelingen zeker terug”, voorspelt Boonstra.

Van de medewerkers die het meldpunt benaderden, zegt 22 procent gedwongen te worden meer dan twaalf zaterdagen in een jaar te werken, terwijl ze dit niet verplicht zijn. Ook zegt 29 procent geen veiligheidstraining te hebben gekregen.

De tussentijdse bevindingen zijn besproken met de werkgevers in de supermarktbranche, Vakcentrum en de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL). Eind september organiseren werkgevers en vakbonden samen de Week van de Veiligheid. Intussen blijft het meldpunt van de vakbond open. In de vernieuwde vragenlijst die medewerkers op de site van FNV Bongenoten vinden, komen ook de afspraken over vakanties aan de orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden