Klacht tegen omstreden hoogleraar Out niet onderzocht

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

De Radboud Universiteit Nijmegen weigert openheid van zaken te geven over haar relaties met farmaceut MSD. Een klacht over een bijzonder hoogleraar, betaald door een stichting van MSD, wordt niet onderzocht.

Sinds 2010 kent de universiteit een bijzondere leerstoel farmaceutische geneeskunde, betaald door deze Saal van Zwanenberg Stichting. Afgelopen zomer diende de farmakritische huisarts Hans van der Linde een officiële klacht in tegen Henk Jan Out, de hoogleraar die deze leerstoel bekleedt. Van der Linde betwist Outs wetenschappelijke integriteit. Out bedrijft in blogs en op medische websites farmamarketing door alle kritiek op de industrie weg te wuiven en aanwijsbare fouten recht te praten, vindt Van der Linde.

Op advies van de eigen commissie wetenschappelijke integriteit concludeert het universiteitsbestuur nu dat er niks mis is met Out. Een onderzoek naar Out, tot 1 september nog in dienst van MSD, komt er daarom niet. Volgens de commissie heeft Out 'een uitgesproken mening', maar verzwijgt hij zijn achtergrond niet. De klacht van Van der Linde heeft bovendien alleen betrekking op 'publieke uitingen' van Out en niet op zijn wetenschappelijk werk.

Al met zijn oratie viel Out op. Hij weersprak dat de farmaceutische industrie ongewenste onderzoeksresultaten zou verzwijgen. Maar alleen al in Nederland vielen ruim honderd doden omdat Merck, de moedermaatschappij van MSD, jarenlang risico's verzweeg van de pijnstiller Vioxx. Recent bleek ook uit een Nederlandse studie dat farmaceutische bedrijven die hun onderzoeksresultaten moeten publiceren, negatieve uitkomsten liever op onbekende websites zetten dan in een wetenschappelijk tijdschrift.

De universiteit weigert in te gaan op inhoudelijke vragen over de procedure die voorafging aan de instelling van de leerstoel. Ook op andere vragen over de relatie met MSD gaat de wetenschappelijke instelling uit Nijmegen niet in. Daarbij beroept zij zich op het formele argument dat zij, hoewel goeddeels met overheidsgeld gefinancierd, niet onder de Wet openbaarheid bestuur valt. GroenLinks heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een einde wordt gemaakt aan deze uitzondering.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden