Klacht tegen Nederland om vogelbeheer

Een zeldzame Bruine Klauwier in het Achterhoekse Netterden.Beeld anp

Vogelbescherming Nederland stapt naar de Europese Commissie om een klacht in te dienen. Aanleiding is het voornemen van staatssecretaris Martijn van Dam (economische zaken) om geen extra geld beschikbaar te stellen voor weidevogelbeheer, meldt de Volkskrant.

Volgens de Vogelbescherming valt het juridisch hard te maken dat de overheid de Europese Vogelrichtlijn schendt over de bescherming van weidevogels. De Europese Commissie zou Nederland kunnen opdragen alsnog aan de verplichtingen te voldoen.

Het gaat al decennia slecht met weidevogels als de grutto, de kievit en de scholekster. Zo leefden er in de jaren tachtig nog 100.000 paar grutto's in ons land. De vogelbescherming concludeert uit onderzoeken dat er op termijn slechts 1500 paar grutto's overblijven. Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland noemt het plan van staatssecretaris Van Dam in de Volkskrant 'een farce'. "Een plan zonder concrete doelstellingen, acties, financiële middelen."

Weidevogels onder druk
Vorig jaar diende Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks) en Henk Leenders (PvdA) een motie in, waarin zij de overheid opriepen de weidevogels te redden. Die werd aangenomen, maar actie vanuit de overheid bleef uit. Staatssecretaris Van Dam kijkt weg van het probleem, zei Grashoff eerder in Trouw. "De weidevogels staan onder druk. En we staan erbij en kijken er naar. Daarom kom ik nu zelf met een wetenschappelijk onderbouwd plan. Gesteund door de Vogelbescherming en Natuurmonumenten."

Het huidige agrarische natuurbeheer levert volgens Grashoff te weinig op. De samenwerkende boeren en natuurorganisaties die het weidevogelbeheer uitvoeren, vechten volgens Grashoff tegen de bierkaai. Door intensivering van de landbouw en klimaatverandering leveren weidevogelvriendelijke maatregelen, zoals later maaien, minder op. Ook controleren provincies onvoldoende op het resultaat.

Inbreuk op Europese verplichtingen
Ook volgens de Vogelbescherming schiet de Nederlandse overheid ernstig tekort. Uit een juridische analyse van de Universiteit van Tilburg blijkt dat Nederland 'inbreuk maakt op verschillende internationale en Europese verplichtingen': populaties op peil houden en hun leefgebieden in stand houden of herstellen. Naar aanleiding van de klacht van de Vogelbescherming kan de Europese Commissie Nederland opdragen om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen.

Dat is volgens de organisatie hard nodig omdat Nederland in Europa een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor weidevogels: sommige soorten zijn voor een belangrijk deel aangewezen op ons land voor hun broedsucces.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden