Klacht over publicatie NRC over woonplaats Benno L.

Zo'n tweehonderd personen nemen deel aan een demonstratie tegen het verblijf van pedoseksueel Benno L. in Leiden. Sinds de bekendmaking daarvan een week geleden, leidt dit tot commotie en onvrede bij een deel van de buurtbewoners. Beeld anp
Zo'n tweehonderd personen nemen deel aan een demonstratie tegen het verblijf van pedoseksueel Benno L. in Leiden. Sinds de bekendmaking daarvan een week geleden, leidt dit tot commotie en onvrede bij een deel van de buurtbewoners.Beeld anp

De Bond van Wetsovertreders (BWO) wil dat de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) zich uitspreekt over een artikel in NRC Handelsblad, waarin de woonplaats van Benno L. bekend werd gemaakt. Daarom heeft de bond een klacht ingediend over de publicatie, zo liet de BWO weten.

'Het gaat de BWO niet om het inperken van de persvrijheid, maar het publiceren van de woonplaats heeft zeer grote consequenties voor de zedendelinquent nu en in de toekomst', stelt de bond die opkomt voor ex-gedetineerden. Volgens een woordvoerder wil de bond weten hoe ver de raad vindt dat een medium mag gaan in dit soort gevallen.

De RvdJ kan geen sancties opleggen als er in zijn optiek verkeerd is gehandeld en een medium dus ook niet dwingen tot een rectificatie. De raad is puur een oordelend orgaan dat bekijkt 'of met een publicatie grenzen van de journalistieke ethiek zijn overschreden', zo staat op de website van de RvdJ.

De klacht is pas zaterdag verstuurd, liet de woordvoerder van de BWO weten. Vandaar dat nog niet duidelijk is of de klacht in behandeling wordt genomen en wanneer de zaak eventueel dient.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden