Klacht ingediend

Twaalf cursisten uit Assen, Ede, Zevenaar, Nijmegen en Arnhem hebben enkele maanden geleden een klacht ingediend bij de provincie Zuid-Holland over de kwaliteit van de ondernemerscursussen die landelijk worden georganiseerd door de stichting Regionale Steunfunctie Allochtonen (RSA) in Den Haag.

Barbara Berger en Eildert Mulder

RSA krijgt jaarlijks 1,7 miljoen gulden van de provincie Zuid-Holland. De stichting en haar directeur A. Daskapan zijn in opspraak geraakt vanwege het schenden van subsidieregels.

De nauw met RSA verbonden stichting Kleurrijk RSA verzorgt ondernemerscursussen in het Turks. Onder begeleiding van RSA mogen de cursisten het examen bij het SVH-onderwijscentrum ook in het Turks doen. Jaarlijks nemen ruim 500 mensen deel aan die cursussen. Zij betalen tot 2000 gulden, terwijl de cursus in het Nederlands volgens de cursist V.A. Alan tussen de 250 en 750 gulden kost.

RSA zorgde voor de vertaling van de studie- en examenstof in het Turks, waarbij volgens de goed Nederlands sprekende cursist V. Alan veel vertaalfouten zijn gemaakt en foute informatie wordt gegeven. Volgens Akbas is de cursisten verteld dat de Turkse cursus duurder was vanwege vertalings-, begeleidings-en drukkosten.

De kapper A. Akbas uit Assen had zich vorig jaar in Groningen samen met zeven kennissen opgegeven voor de Turkse cursus 'algemene ondernemersvaardigheden'. Contactpersonen voor de cursus waren A. Daskapan en A. Keskin, directeur van stichting Kleurrijk RSA, consulente bij RSA en ook directeur van Daskapans restaurant in Den Haag.

Beloofd werd dat de cursus regionaal - onder meer in Groningen - gegeven zou worden en dat het aantal van acht cursisten genoeg was om daadwerkelijk van start te gaan. A. Akbas vertelde gisteren dat hij op basis van die belofte 2000 gulden aan RSA heeft overgemaakt, maar vervolgens drie keer te horen kreeg dat de cursus werd uitgesteld.

Uiteindelijk kregen de cursisten uit Assen te horen dat ze de cursus maar in Arnhem moesten volgen, waar ze in een klas van 40 cursisten terecht kwamen. Inhoudelijk was de cursus veranderd van 'algemene ondernemersvaardigheden' in een horeca-ondernemerscursus. Akbas: ,,Als je de winst moest berekenen, ging het altijd om een fles wijn. Wat heb ik als kapper nou met een fles wijn te maken?''

Een aantal van de Assense cursisten, onder wie Akbas, koos gezien de afstand daarna voor de mogelijkheid van een zelfstudie-cursus. Daarvoor kregen zij één keer in het hele jaar, samen met 150 andere cursisten, bijscholing in Den Haag. V. Alan volgt wel de cursus in Arnhem, de wekelijkse reiskosten vanuit Assen betaalt hij zelf.

In de brief aan de provincie beklagen de cursisten zich over het feit dat RSA de Turkse 'studieboeken' veel te laat uitreikte. Daardoor konden zij zich niet tijdig voorbereiden op het examen. De 'boeken' bestonden voor een deel uit te lichte kopiëen uit andere lesboeken of uit losse stencils waarbij tientallen bladzijden ontbraken. Akbas heeft ondanks wekenlang aandringen bij RSA pas deze week zijn studiemateriaal ontvangen voor het examen dat hij over vijf weken moet afleggen.

De cursisten zeiden gisteren dat Daskapan en Keskin niet wilden ingaan op deze problemen en dat ze reageerden met telefonische scheldpartijen.

De cursiste G. Sacik zei gisteren dat ze zich met haar klacht niet alleen tot de provincie heeft gewend, maar ook tot het ministerie van economische zaken en de Ser, die haar doorverwees naar een inspecteur. A. Keskin wilde gisteren niet reageren op deze klacht. Volgens haar wordt er in het algemeen altijd gereageerd op kritiek van cursisten.

Gedeputeerde E. Hallensleben heeft laten weten dat de provincie Zuid-Holland een onderzoek start naar de gang van zaken bij RSA. Ook statenlid voor GroenLinks in Zuid-Holland W. Kranenburg wil een grondig onderzoek. De fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse gemeenteraad, N. Roozenburg, zal deze week met de gehele fractie praten met Daskapan. Daarbij wil hij met name ingaan op de 'dubbele petten' van zijn fractiegenoot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden