Klacht GeenStijl tegen Volkskrant binnen

(Novum) - De klacht tegen de Volkskrant die de website GeenStijl maandag aankondigde, is dinsdag bij de Raad voor de Journalistiek binnengekomen. Dat heeft de raad bevestigd. De website is boos over een artikel in de Volkskrant van zaterdag met als titel 'GeenStijlgeneratie bedreigt erop los'. De zaak dient waarschijnlijk op de eerstvolgende zitting op 22 augustus.

Het gewraakte artikel op de voorpagina van de Volkskrant handelde over de toename van het aantal bedreigde politici. De schrijfster van het artikel, Sheila Sitalsing, stelt: "Een grote leverancier van het sterk gegroeide aantal dreigementen dat ministers en Kamerleden ontvangen, is het schoolkinderencircuit van de ongeremde GeenStijlgeneratie, gewend als dat is primair te reageren op alles wat onwelgevallig is".

Dominique Weesie, een van de oprichters van de populaire en controversiële website, is woedend over het stuk uit de 'Azijnbode', zoals de Volkskrant op GeenStijl genoemd wordt. Weesie noemt het artikel 'tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend'. Hij is het zat dat de GeenStijl-achterban wordt weggezet als een stel 'hersenloze apen', schrijft hij in de klacht aan de Raad voor de Journalistiek.

De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht in achtvoud uitgeprint ontvangen. Volgens een woordvoerder van de raad is digitale aangifte niet mogelijk omdat dan moeilijker valt na te gaan of de klacht van de werkelijke afzender afkomstig is.

De Raad voor de Journalistiek is een orgaan van zelfregulering voor de media dat beoordeelt of de grenzen van de journalistieke ethiek worden overschreden. Jaarlijks komen er bij de Raad voor de Journalistiek zo'n tachtig tot negentig klachten binnen. De uitspraken van de raad hebben geen wettige status.

GeenStijl erkent het orgaan niet. Op hun website wordt de raad een 'clubje windbuilen zonder gezag', een 'papieren tijger' en een 'stelletje non-valeurs met een gemiddelde leeftijd van 78' genoemd. Dat de website desondanks een klacht indient noemt een woordvoerder van de Raad voor de Journalistiek 'opmerkelijk'.

Adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant Arie Elshout ziet de klacht met interesse tegemoet. "We hebben het recht om dit te schrijven", aldus Elshout, die zich verbaast over hoe lichtgeraakt GeenStijl is. Elshout noemt de website 'een club die graag anderen mag kwetsen en weinig respect heeft voor reputaties'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden