Klaas Knot: IMF schat Nederlands tekort te hoog in

President van De Nederlandsche Bank verwacht dat nieuwe ramingen beter uitvallen

LIDWIEN DOBBER

WASHINGTON - Het Nederlands begrotingstekort loopt in 2015 niet op naar 4,8 procent, zoals het Internationaal Monetair Fonds deze week voorspelde. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Het IMF baseert zich op oude ramingen van het Centraal Planbureau die niet verder gaan dan 2014, aldus Knot, "omdat het CPB nog geen ramingen hééft voor 2015."

"Daarnaast kent het IMF de inhoud van het pakket van 6 miljard (de bezuinigingen waarover nu in Den Haag wordt onderhandeld, red) nog niet en heeft de aanname gemaakt - maar dat is een keuze - dat het pakket volledig uit incidentele factoren zal bestaan. Dat lijkt mij niet reëel, maar goed, ik ken het 6 miljard-pakket ook nog niet." Knot voorziet dat er juist vooral structurele maatregelen in zitten, die niet eenmalig geld opleveren, maar de overheid over lange termijn geld besparen.

Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het IMF. De Nederlands bewindvoerder bij die organisatie, Menno Snel, vond de sombere voorspelling van een tekort van 4,8 procent niet heel gelukkig. In de eerstvolgende berekeningen van het Fonds, volgend jaar, gaat dat percentage 'flink naar beneden' aldus Snel. "Nederland heeft juist een van de beste inspanningen geleverd. Het land moest van ver komen, maar zit met zijn structurele hervormingen bijna op het punt waar het moet zijn."

Vandaag luncht DNB-president Klaas Knot met Fed-voorman Ben Bernanke, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken. Onderwerp van gesprek is de vraag die de hele financiële wereld bezighoudt: wanneer begint de Fed met het afbouwen van zijn maandelijkse steunprogramma van 85 miljard dollar?

Concreet antwoord krijgt hij niet, weet Knot nu al. "We krijgen geen vooraankondigingen van het monetair beleid. Daarvoor is dat simpelweg veel te koersgevoelig." Bernanke zal inzicht geven in de voors en tegens van het voorzichtig aan beëindigen van deze ongekende stimulering van de economie op dit moment. "De pro's en cons krijg je te horen, maar niet de weging. (...) Je hoopt uit de woordkeus van Bernanke iets te kunnen afleiden over welke kant het uit gaat."

Is het niet vreemd dat Knot zich moet baseren op dergelijke indirecte aanwijzingen? Op bijna iedere bijeenkomst rond de IMF-jaarvergadering de afgelopen week, werd steeds benadrukt dat de VS open, helder en tijdig dienen te communiceren over deze op handen zijnde grote ingreep in de wereldeconomie.

Knot: "Ik denk niet dat je van een centrale bank kunt verwachten dat hij vooraf aan collega's precies aankondigt wat hij gaat doen. Dat zouden wij als Europese Centrale Bank ook niet doen. Op het moment dat het besluit is genomen, dan ben ik vol voor transparantie."

Welke kant moet de Fed op gaan, beginnen met afbouwen of niet? Knot: "Ik geef geen commentaar op het monetaire beleid van onze collega's." Volgens de DNB-president is het Amerikaanse stimuleringsbeleid zeer succesvol is geweest in het stabiliseren van de financiële markten. Maar het bewijs dat het ook heeft bijgedragen aan zijn tweede doel, het aanjagen van de reële economie - aan opleving van de bedrijvigheid of van de huizenmarkt - noemt Knot 'minder overtuigend'.

'Bijdrage aan IMF niet omhoog'
Moet er meer geld naar het IMF? Dat is een van de vragen waar de 188 lidstaten zich in Washington over buigen. In 2010 spraken ze af het IMF-budget te verdubbelen naar ruim 537 miljard euro.

Dat bedrag staat gelijk aan 918 miljard SDR, de rekeneenheid die het IMF gebruikt om zijn financiën uit te drukken. In deze turbulente tijden moest het Fonds meer middelen hebben om landen in nood te hulp te schieten.

Van die 918 miljard SDR wordt maar 234 miljard SDR gebruikt, aldus DNB-president Knot. Daarom vindt Nederland dat het met het huidige budget uit moet kunnen. "Er is genoeg buffer, ook als er elders in de wereldeconomie problemen ontstaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden