Column

Klaas Dijkhoff is niet de enige: af en toe laat ook God een proefballon op

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Er zijn woorden die zich een tijdje schuilhouden. Zo’n woord verdwijnt uit het zicht zonder dat veel mensen dat doorhebben. Totdat iemand het terugvindt, het haakje van de deur doet en het laat ontsnappen. Het duikt op in een zin en je denkt: O ja. Proefballon is zo’n woord.

De comeback van proefballon hebben we te danken aan VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, proefballonvaarder bij uitstek. Hij lanceert de laatste tijd allerlei plannetjes, onder meer om harder te straffen in probleemwijken, demonstraties tijdens intochten van Sinterklaas verbieden en om in te zetten op kernenergie. “Elk goed idee is ooit begonnen als proefballon”, zei hij laatst op een partijbijeenkomst in Den Bosch. “Sommige ideeën hebben tijd nodig, of nieuwe coalitiepartners.”

Zou dat ook gelden voor zijn aankondiging onlangs dat hij de rooms-katholieke kerk zou verlaten? Was dat ook een proefballon, zeg maar, het begin van een goed idee?

Het luchtruim

Woensdag was ik met een groep Trouw-lezers op weg naar de algemene audiëntie van paus Franciscus. De wekelijkse ontmoeting met de opvolger van Petrus vond plaats in de grote audiëntiezaal die naar paus Paulus VI is genoemd.

Ook deze paus lanceert zo nu en dan een begin van een goed idee. Als een echte jezuïet kijkt hij naar de werkelijkheid om zich heen en bedenkt voor welke proefballon het nu weer tijd is. Hij opent het raam van zijn appartement in Casa Santa Marta, laat de ballon los en kijkt hoe die het luchtruim kiest.

Dan kan het gaan om vrouwelijke diakens of de afschaffing van het verplichte priestercelibaat. Maar het lijkt soms wel of hij liever dingen aanstipt in plaats van nu eens werkelijk door te pakken. Voelt hij zich uiteindelijk niet vrij om door te zetten? Soms zwakt hij dan een paar weken later zijn uitspraken weer af. Hij prikt bij wijze van spreken zijn eigen proefballon kapot.

Knal.

Op hun stoelen

We waren wat laat en zaten aan de zijkant. Rond het middenpad had zich al een haag van mensen gevormd om Franciscus welkom te heten, telefoons in de aanslag, baby’s in de armen: klaar om gekust te worden. Toen mensen voor mij paniekerig op hun stoelen gingen staan, wist ik dat de paus zijn intrede had gemaakt. Als een mol groef hij zich een weg door de mensen. Klik, klik, klik, deden de mobiele telefoons.

Toen ging de paus zitten en hield een toespraak in het Italiaans. Het bleek de laatste in een serie over de Tien Geboden. Die moet je volgens Franciscus niet zien als een reeks van regels, maar veel meer als een authentieke gids voor een gelukkig leven. Verder moesten we openstaan om het hart van Jezus te ontvangen en zo ons open te stellen voor zijn wensen en de Heilige Geest. De toespraak werd in een aantal talen samengevat.

Erg geestdriftig was het allemaal niet. De paus was wel eens beter op dreef geweest.

‘Hij is vrij’

De bijeenkomst dreigde in te dutten, toen plotseling een jongetje het podium opliep. Hij liep naar een Zwitserse wacht die links naast de paus stond en probeerde zijn hellebaard vast te pakken. Het jongetje liep naar rechts en dan weer naar links. Er werd gelachen. Niemand in de zaal luisterde meer naar de statige monseigneur die uit alle macht probeerde in het Duits de pauselijke toespraak samen te vatten. De paus zelf keek geamuseerd toe.

De moeder van de jongen probeerde haar zoon tot de orde te roepen, maar dat hielp niet. Zijn zusje kwam even bij hem staan. Toen namen wij de betreurenswaardige beslissing eerder weg te gaan. Pas later lazen we op internet hoe het verder was gegaan. De paus zei zoiets als: “Laat hem maar”, en het jongetje ging rustig door met zijn spel. Nu probeerde hij de handschoen van de Zwitserse wacht te pakken. De paus vervolgde: “Hij is vrij. Ongedisciplineerd, maar vrij. Ben ík zo vrij in het aangezicht van God? Zo vrij als een kind in het bijzijn van zijn vader?”

Het jongetje bleek uit Argentinië te komen en zowel spraak- als gehoorproblemen te hebben. Het kon niet anders of hij was niet zomaar naar Rome gekomen.

Af en toe laat ook God een proefballon op.

Trouw-journalist Stijn Fens schrijft over katholicisme. U leest zijn eerdere columns op trouw.nl/stijnfens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden