Profiel

Klaas Dijkhoff: een pragmatisch en nuchter liberaal talent

null Beeld ANP
Beeld ANP

Of VVD'er Klaas Dijkhoff de best geklede man van Nederland wordt, moet nog blijken - het blad Esquire maakt volgende maand de winnaar bekend en er is concurrentie van onder andere atleet Gregory Sedoc. Een andere titel kan hem niet ontgaan: de demissionaire minister van defensie wordt voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Jelle Brandsma

Tot gisteren konden zich tegenkandidaten melden nadat Dijkhoff een paar weken geleden al zijn vinger op stak. Halbe Zijlstra, de afgelopen jaren fractievoorzitter, schuift door naar het kabinet en wordt deze week beëdigd als minister van buitenlandse zaken.

Klaas Dijkhoff is nu nog de benjamin van het kabinet. Al op 29-jarige leeftijd werd hij Kamerlid en hij was pas 34 jaar toen hij staatssecretaris van veiligheid en justitie werd, met - midden in de vluchtelingencrisis - de zware portefeuille migratie en asiel. Toch wist de politiek behendige Brabander zonder ook maar één schram op te lopen zijn klus te volbrengen. En aan het eind van de kabinetsperiode werd hij verzocht nog een paar weken de positie van de afgetreden minister van defensie Jeanine Hennis over te nemen.

De komende jaren zal hij aanschuiven bij het coalitieoverleg met premier Rutte en de vicepremiers Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie), samen met de geroutineerde fractievoorzitters Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert Jan Segers (ChristenUnie).

Compromissen

De gepromoveerd jurist Dijkhoff geldt al jaren als een belofte in de VVD. Even zat hij als verse staatssecretaris in de penarie en werd zijn auto belaagd in het Drentse Oranje omdat hij had gezegd dat het dorp meer mensen moest opvangen, maar uiteindelijk wist hij met hulp van provincies en gemeenten iedere vluchteling onder dak te brengen. Hij liet zien wat hij kan door zijn inbreng bij het oplossen van diverse crises en het vinden van compromissen zoals afspraken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers ('bed, bad, brood') en de afspraken met Turkije over het terugsturen en opvangen van vluchtelingen.

Dijkhoff werd op 13 januari 1981 geboren in het Duitse Soltau. Zijn vader was daar beroepsmilitair. Na zijn verhuizing naar Brabant werd hij op 17-jarige leeftijd lid van de VVD. Later voerde hij in Breda campagne voor een zetel in de gemeenteraad met de slogan 'Kies Klaas'. Dijkhoff was daar fractievoorzitter.

Het grote publiek kon zijn talent proeven tijdens de quiz 'De slimste mens', die hij won. Aan het Binnenhof is zijn aanpak te typeren als pragmatisch en nuchter en in het kabinet is hij niet al te uitgesproken VVD. "Mijn taak is om problemen op te lossen", zei hij in zijn eerste week als staatssecretaris. En later voegde hij daar aan toe: "Het is in Nederland gelukkig nog wel zo dat er mensen opstaan om te helpen als het moeilijk wordt." Het is straks zijn functie om het rechtse profiel van de partij uit te dragen.

Lees meer over Rutte III in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden