Klaas de Vries onderzoekt misbruik in de sport

De Nederlandse sportkoepel heeft oud-minister Klaas de Vries (73) benoemd tot voorzitter van een commissie die moet kijken hoeveel sporters de afgelopen dertig jaar seksueel zijn misbruikt. Met een onafhankelijk onderzoek naar misbruik in de sport hoopt NOC-NSF een voor iedereen veilige omgeving te creëren om te sporten. NOC-NSF kondigde eind december aan het onderzoek te starten. Aanleiding waren verhalen van meerdere oud-voetballers in Engeland, die vertelden in hun jeugd seksueel te zijn misbruikt. In Nederland vertelde voormalig wielrenster Petra de Bruin dat zij slachtoffer was geweest van misbruik en intimidatie. Vorige maand onthulden drie oud-topturnsters uit de Verenigde Staten misbruikt te zijn door een teamarts.


Het onderzoek moet leiden tot concrete adviezen voor sportorganisaties en andere partijen om de aanpak van seksueel misbruik te verbeteren. Slachtoffers uit het verleden krijgen alsnog de kans hun verhaal bij de commissie te doen. Zij kunnen daarbij ook in contact worden gebracht met hulpverleners en worden bijgestaan bij de mogelijke vervolging van de daders.


NOC-NSF kiest met De Vries bewust voor iemand buiten de sportwereld, om elke verdenking van belangenverstrengeling weg te nemen. De Vries (PvdA) was minister van sociale zaken en werkgelegenheid, minister van binnenlandse zaken, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (Ser) en tot 2015 lid van de Eerste Kamer. In 2008 leidde hij een commissie die onderzoek deed naar financiële malversaties bij ADO Den Haag.


De Vries wordt geassisteerd door Clémence Ross-van Dorp (oud-staatssecretaris VWS en oud-directeur van voetbalclub De Graafschap) en Egbert Myjer (rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens). De commissie stelt eerst de opzet van het onderzoek vast, uiterlijk 1 mei begint het onderzoek zelf.


"Seksueel misbruikt worden is een van de ergste ervaringen die je kan overkomen", aldus Gerard Dielissen, algemeen directeur van NOC-NSF. "Als dat dan ook nog binnen je sport gebeurt, toch een plek waar je iedereen om je heen zou willen vertrouwen, komt dat hard aan. Ik ben ervan overtuigd dat de commissie-De Vries ons verder zal helpen om te bereiken wat we met zijn allen graag willen: een voor iedereen veilige omgeving om van sport te kunnen genieten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden