klaarwakker

We kregen veel reacties op het verhaal 'Wat doe je als je niet kunt slapen', van vorige week. Een selectie:

Verborgen zorgen

Niet kunnen slapen, wat een ellende. Doodmoe, je hoofd loodzwaar. Je draait je honderd keer om en om, je doet een sudoku. Je denkt en denkt nog meer. Alles geprobeerd, niets helpt. Diep van binnen weet je wel waarom je niet slaapt. Stress en vooral verborgen zorgen. Ze maken je moe, ze houden je wakker. Niet inslapen, niet doorslapen, gek word je ervan. Zal ik ooit nog lekker slapen? Nu in elk geval niet, want ik schrijf dit midden in de nacht.

Lien Hoogerland, 's-Heer Hendrikskinderen

undefined

24Kitchen

Kan ik niet in slaap vallen als ik naar bed ga, dan sta ik na een uur weer op, lees wat en als ik om twee uur nog niet slaperig word, kijk ik 24Kitchen. Dan zit ik na een uurtje te knikkebollen, en val in slaap. Voor twee uur kijken werkt niet. Ben ik vroeg wakker, rond vier uur, dan lees ik wat, pak om zes uur de krant en daarna ga ik lekker aan het werk. Ik maak er geen probleem van. Ik weet dat na een paar wakkere nachten er weer eentje komt waarin ik wel slaap.

Anne Hunse, Westerbork

undefined

Tape op m'n mond

Jarenlang heb ik problemen gehad met slecht slapen. Mijn ademhaling was niet goed. Ik heb een cursus gevolgd bij Buteyko. Daar hoorde ik onder andere dat je niet door je mond moest ademen. Ik kreeg tape mee om 's nachts op mijn mond te plakken. Vanaf de eerste avond heb ik goed geslapen.

F.B. van der Meer, Dordrecht

undefined

Familiekwaal

Mijn moeder had het, mijn broer heeft het en ik heb het ook. Uren wakker liggen. Van twee tot zes is favoriet. Om die uren door te komen liggen er stapels boeken naast mijn hoofdkussen. Al lang geleden ben ik gestopt me zorgen maken over mijn slapeloosheid. Een wonderlijk fenomeen deed zich voor, toen mijn moeder twee jaar geleden overleed. Vanaf haar sterfdag heb ik vier maanden lang elke nacht doorgeslapen. Het was zó verkwikkend. Nu slaap ik gemiddeld één op de vijf nachten door.

Jeannette Dekker, Amsterdam

undefined

Vleermuizen

Mijn slechtste nachten heb ik als ik de dag erna vroeg op moet en naar een afspraak ga. Dat zit dan kennelijk in mijn hoofd en belemmert de slaap. Ik ga dan tv-kijken of op het balkon zitten en met mijn bat-detector vleermuizen kijken en beluisteren. Of kijken of de plaatselijke egel actief is.

Peter van Dalen, Rotterdam

undefined

Geen gouden tip

Als ervaringsdeskundige weet ik wat je 's nachts vooral niet moet doen, namelijk op de wekker kijken. Dat levert alleen maar meer stress op. Voor de rest geen gouden tip, want die bestaat niet. Ik varieer tussen een fris bed, slaappil, alsnog een slaapmutsje en het doorspitten van oude consumentengidsen - overigens met wisselend succes. Avondactiviteiten zoals sport of vergaderingen zijn uit den boze. Het went nooit, maar na een zeldzame goede nacht ben ik des te blijer.

Henk Warmer, Lelystad

undefined

Snurken

Mijn man ging tien jaar geleden stevig snurken. Bovendien is deze lieve echtgenoot, met wie ik al bijna zestig jaar getrouwd ben, een avondmens en ik een ochtendmens. Ook dat nog. Nu slapen we apart en dat tot beider voldoening. 's Morgens even een poosje lekker samen liggen en dan uitgerust opstaan. Aan te bevelen voor 'lotgenoten'.

Elske Bast-Fokkema, Amersfoort

undefined

Luisteren

Als ik niet in slaap val, ga ik luisteren met een oordopje. Er zijn tal van luisterboeken en podcasts beschikbaar. Mijn denken wordt rustiger en meestal slaap ik binnen een half uur in. En als ik dan in de loop van de nacht weer wakker word, luister ik verder. In een slechte nacht slaap ik weinig, maar hoor ik wel veel interessante dingen.

Otto Munters, Amsterdam

undefined

Mysterie van de slaap

Al een half leven lang ben ik een slechte slaper. Ik ben gaan lezen over het mysterie slaap en ging inzien dat iedereen anders slaapt. Dat er geen norm is. Dat zie je al bij baby's. Ik ben gaan accepteren dat ik geen langslaper ben. En dat besef hielp heel erg. Dus ik probeer me niet druk te maken als ik wakker lig. Ik laat het gewoon gebeuren.

Bert Janse, Middelburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden