Klaarwakkere radio voor vrolijk Nederland

'Evers Staat Op' is al jaren een van de best beluisterde radioprogramma's van Nederland. Vandaag ontvangt de Radio 538-show van Edwin Evers de Marconi Oeuvre Award.

"Het is pantoffelfriday!", roept Edwin Evers in de microfoon. Want dat is vandaag de vraag: draagt Nederland anno 2014 nog pantoffels? Nou en of, blijkt al snel. Honderden luisteraars twitteren en facebooken foto's van hun voeten met hun sloffen. Evers zelf draagt ze vanochtend ook. Bruine. Gekkigheid, natuurlijk, maar zo'n spontaan item is een belangrijke reden waarom Evers Staat Op zo'n geliefd radioprogramma is.

De ochtendshow van Radio 538 is al jaren een van de best beluisterde programma's op de Nederlandse radio. Ook vakmensen waarderen de creativiteit in de vroege uurtjes: vandaag worden de makers onderscheiden met de Marconi Oeuvre Award. In 2000 en 2006 kreeg Evers al de Marconi Award. In 2006 werd daarnaast nog de Gouden RadioRing om de vinger van de dj geschoven.

Er is ook wel een héél zwaar ochtendhumeur voor nodig om het programma niet te waarderen. De studio ademt een en al klaarwakkere vrolijkheid. Vooral sidekick Rick Romijn is vanochtend lekker op dreef. Hij is bovendien de beroerdste niet om zo nu en dan een platte grap de ether in te slingeren - van hem kun je dat ook hebben. Naar aanleiding van de talloze ingestuurde pantoffelfoto's, vraagt hij zich af: "Moeten wij, in navolging van pantoffelfriday, niet ook eens een stringetjesmaandag doen?"

Want Edwin Evers mag dan de grote baas zijn, de show zou niet half zo goed zijn zonder de rest van het team. Naast Rick Romijn is dat sidekick Niels van Baarlen (vandaag wegens vakantie vervangen door Tim Klijn) en nieuwslezer Henk Blok, die elke ochtend de kranten doorneemt. Blok staat bekend om zijn schalkse lach. Een vervlogen woord, schalks, maar zo klinkt zijn lach nu eenmaal, en hij is aanstekelijk. De actualiteit melden vindt Evers verreweg het leukste van een ochtendshow: "Het nieuws is dan nog vers, als eerste het nieuws van de dag brengen is heerlijk. Wij zijn een pratende krant."

De ochtend heeft meer voordelen voor een radiomaker: "Het is het enige dagdeel waarvan we precies weten wat de luisteraars doen. Wakker worden, aankleden, ontbijten, autorijden. Ze zijn actief, op weg."

En op de weg terug is het niet veel anders. Het is daarom dat radiostations het moeten hebben van twee luisterpieken op de dag. De ochtendshow om wakker te worden en de late middagprogramma's als de werkdag er op zit. Evers: "Onze taak is ook om luisteraars te binden. De ochtend is het moment dat men de radio aanzet. De hoop is natuurlijk dat de mensen na ons blijven hangen."

Andere stations kennen het belang van de ochtend eveneens; de concurrentie is stevig. Evers Staat Op bereikt wekelijks 2,1 miljoen unieke luisteraars (Radio 538 in zijn geheel 3,4 miljoen). Daarmee is het programma de kampioen van de vroege morgen, gevolgd door Giel Beelen (3FM) en de opkomende dj's Mattie & Wietze van Q-music. Radio 1 doet het 's ochtend ook goed, maar bedient een andere doelgroep. Hoe dan ook staat vast dat Evers Staat Op een klasse apart is. IJzersterk zijn bijvoorbeeld de op bekende hits gebaseerde jingles, die Evers zelf met zijn band maakt. Sweet freedom van Michael McDonald, Rasputin van Boney M, Happy van Pharrell Williams: ze zijn levensecht 'verjingled'. Ook Evers' imitaties van Frank en Ronald de Boer, tv-tuinman Rob Verlinden en Johan Cruijff leveren extra fans op.

Inmiddels is het in de studio een komen en gaan van mensen die bekende Nederlander zijn (dj Armin van Buuren), of dat graag willen worden (twee Voice of Holland-kandidates). Komiek Peter Heerschop leest zijn vaste vrijdagse column voor en er wordt nog even gebeld met zwemster Ranomi Kromowidjojo. Zo is er altijd reuring tussen 6 en 10 uur 's ochtends.

En dat al 17 jaar lang. Breekt dat vroege opstaan Evers (die onlangs voor vijf jaar bijtekende) nooit eens op? "Daarvoor vind ik het nog veel te leuk. Ik vind het eerder erg om door het vroege naar bed gaan een deel van de avond te missen dan om vroeg op te staan."

Sidekick Rick Romijn vindt dat ook. "Vooral 's zomers vind ik het moeilijk om er vroeg in te gaan. Dan hoor ik mijn vrouw buiten lachen bij de barbecue, en dan ga ik slapen." Volgens hem schuilt de toverformule van het programma in de variatie. Het zit hem in het bespreken van serieuze zaken om vervolgens in één moeite door met prettige flauwekul te komen. Romijn vergelijkt het wel eens met televisie. "Wat RTL nu doet met Late night, doen wij al jaren op de radio. Het ene moment hebben we het over liquidaties in de onderwereld, het andere over pantoffels."

Evers staat op is iedere werkdag tussen 6.00 uur en 10.00 uur te beluisteren op Radio 538. Elke zaterdagochtend zendt het station een compilatie uit van de afgelopen week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden