Klaargestoomd voor het presidentschap

in het nieuws omdat...


.....ze als dochter van de president van Angola en diens gedoodverfd opvolger het zoveelste bedrijf heeft overgenomen. Deze keer de grootste bank van het land.


Er zijn twee manieren om naar Isabel Dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika en de dochter van de president van Angola, te kijken. Het positieve perspectief : een zakelijk visionair en een voorbeeld voor Afrikaanse vrouwen. Het negatieve narratief : een corrupte despotendochter die zonder het nepotisme van haar plucheklevende vader, die reeds sinds 1979 aan de macht is, nooit zo succesvol had kunnen worden.


Beide zienswijzen lijken voor de 43-jarige Dos Santos, die een Russische moeder heeft en aan Britse privéopleidingen is geschoold, op te gaan. De onderneemster, wier vermogen op ruim 3 miljard wordt geschat, heeft uiteraard maximaal geprofiteerd van haar vaders controle over de olie- en gassector en de daarvan afhankelijke Angolese economie. Die maakte na het einde van de 27-jarige burgeroorlog in 2002 een explosieve groei door.


Angola haalde Nigeria in als Afrikaanse oliereus, prijkte lang bovenaan de lijstjes van landen die de snelste ontwikkeling doormaakten en hoofdstad Luanda geldt al jaren als duurste hoofdstad ter wereld - voor expats althans. De gemiddelde Angolees, die als vanouds in armoede leeft, komt niet in de dure restaurants en onbetaalbare appartementen. Een ander resultaat is dat Angola als een van de meest corrupte landen ter wereld te boek staat.


Het is dan ook geen toeval dat Dos Santos haar imperium, dat tot in holdings in Amsterdam reikt, vooral heeft opgebouwd via Angola's grotendeels genationaliseerde sleutelsectoren. Ze heeft enorme belangen in de diamantmijnen, telecom- en financiële sector. Die strategie hanteert ze ook over de grens, zoals in Portugal.


Toen het land dat Angola heeft gekoloniseerd en uitgebuit tot de zwaarbevochten onafhankelijkheid in 1975 in een zware recessie terecht kwam, zag Dos Santos een paar jaar geleden haar kans schoon ook daar grootaandeelhouder te worden in de telecom- en bankensector. Die dekoloniserende zet oogstte wel applaus op het continent; eindelijk zijn de rollen omgedraaid, werd er verzucht.


Maar nu ze met een slimme aandelenportefeuillewissel de grootste bank van Angola heeft overgenomen, begint de angst bij de Angolezen wel erg toe te nemen; zullen ze nooit meer van de Dos Santos-dynastie afkomen?


Vaderlief heeft Isabel afgelopen zomer namelijk benoemd tot hoofd van staatsoliebedrijf Sonangol. Volgens velen zijn dit de eerste stappen om Isabel klaar te stomen voor het presidentsschap nu haar vader 74 is en heeft aangekondigd in 2018 te willen stoppen. Een groep mensenrechtenjuristen probeerde vorige maand via het hooggerechtshof haar benoeming bij Sonangol tegen te houden. De rechter oordeelde in Dos Santos' voordeel. Haar toekomst lijkt uitgestippeld.


Maar Isabel houdt, getuige haar instagramfoto's op jachten en catwalks, ook wel van de vrijheid met haar kind en man, de eveneens schatrijke Congolees-Deense kunstverzamelaar Sindika Dokolo. Het is dus de vraag of zij de party's wil inruilen voor de politiek. Gelukkig voor haar is dat in Angola nogal met elkaar verweven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden