Kjeld Nuis zoekt de rust in zijn hoofd

Kjeld Nuis: 'Tijdens de rit is het gewoon racen. Daarna gaan we eerlijk zijn'. Beeld ANP
Kjeld Nuis: 'Tijdens de rit is het gewoon racen. Daarna gaan we eerlijk zijn'.Beeld ANP

Het is nu of nooit voor Kjeld Nuis, die zich volgende week voor de Spelen wil plaatsen. Hoe bereidt hij zich voor?

Kjeld Nuis zoekt na elke race naar een kladblaadje, of hij opent een notitieblad op zijn telefoon. Hij schrijft op hoe zijn wedstrijd ging in drie goede en drie slechte punten. Het is een memo aan zichzelf, over hoe het beter kan.

Alle minpunten moeten volgende week zijn opgelost. Want dan is het het 'nu-of-nooit-moment' voor de 28-jarige sprinter die zich, hoe gek dat ook klinkt, voor het eerst kan plaatsen voor de Olympische Spelen.

Toch is het zo. In Vancouver (2010) leek kwalificatie binnen, maar Jan Bos had een beschermende status en wipte zo Nuis uit de selectie. Vier jaar geleden reed Nuis zelf bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) 'een k-race'. Hij verspeelde olympische kwalificatie op twee honderdsten van een seconde.

De gemiste kwalificaties waren bijna symptomatisch voor de 'man die nooit belangrijke titels won'. Te vaak ging het op beslissende momenten mis. Dit jaar ook nog. Hij miste de eerste afspraak door 'als een vaatdoek' te schaatsen op de 1500 meter op de NK Afstanden eind oktober. Het leidde tot een zesde plek en géén plaatsing voor de wereldbekers.

Zo'n scenario moet nu ten koste van alles worden vermeden. Zeker nu een zesde plek niet genoeg gaat zijn. Alleen de beste drie hebben een kans op een startplek.

Mentale barrière

Nuis, een toonbeeld van bravoure, moet vooral zorgen dat het in zijn hoofd goed zit. De mentale barrière van het 'niet winnen' slechtte hij vorig jaar voor het eerst. Nuis won elke duizend meter waar hij aan de start verscheen, ook de race voor de wereldtitel. Zijn eerste. Hij reed er een wereldtitel op de 1500 meter bij.

Hij verklaarde dat succes voor een deel dankzij zijn gesprekken met een sportpsycholoog. Dat was zijn eigen initiatief, waar hij binnen Lotto-Jumbo redelijk alleen in staat. Sven Kramer is geen voorstander van een psycholoog, coach Jac Orie vindt het structureel geen toegevoegde waarde hebben.

Maar voor Nuis werkt het. Net zoals de ademhalingsoefeningen die hem helpen ontspannen. Nu is hij in staat een slechte start om te zetten in een goede race. Wat voor hem werkt is een structuur. Heeft hij een negatieve gedachte, dan zet hij er een positieve tegenover. Niks gewonnen dit jaar? Ja, klopt, maar vorig jaar alles. Dus zal het dit jaar ook wel goed gaan.

Tunnel

Hij beeldt met zijn handen een tunnel voor zijn ogen uit. Alleen maar daarin zitten, dat is niks voor Nuis. Af en toe zoekt hij naar ontlading. Zo plaatste hij deze week nog een filmpje op sociale media waarin hij in schaatspak losgaat op muziek. "Dat heb ik nodig. Ik doe veel voor mijn sport, maar te veel afsluiten wordt voor mij akelig. Daarom eet ik met Kerst ook lekker thuis."

Een routine als wedstrijdvoorbereiding helpt hem ook. Meestal is hij een uur voor de wedstrijd in de hal. Even fietsen, lopen. Soms met muziek, maar dat ligt aan zijn bui. Is hij wat loom, dat helpt een oppeppend geluid. Soms is hij te gestrest en werkt veel geluid juist averechts.

Wáár hij zijn warming-up doet, is ook afhankelijk van zijn stemming. Soms loopt hij in de drukte van de hal, soms een rondje buiten de hal. "Als ik superveel zelfvertrouwen heb, dan ga ik wel paraderen. Maar ik denk dat ik toch wel iets vaker de stilte opzoek."

Het is dus opletten waar Nuis zich volgende week vrijdag om 17.15 uur ophoudt. Zelf gaat hij er vooralsnog vanuit dat hij een goede kans maakt. "Ik reed in Calgary vorige maand een 1.42,2, terwijl ik geen hulp had van mijn tegenstander. Dat geeft wel aan dat ik op mezelf aan kan."

En die notities? "Tijdens de rit is het gewoon racen. Daarna gaan we eerlijk zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden