Kistje met onbekende inhoud bevat achterkleinkind Willem de Zwijger

Er is alweer een historisch raadsel opgelost. De Delftse stadsgids Annemarth Sterringa heeft ontdekt dat één van de achterkleinkinderen van Willem de Zwijger in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk In Delft begraven ligt. Al zijn andere jonggestorven achterkleinkinderen zijn bijgezet in de Haagse Kloosterkerk.

Frederik de Vijfde, zoon van oudste dochter uit het huwelijk van Willem van Oranje met Charlotte de Bourbon, is slechts één jaar koning van Bohemen geweest. Hij en zijn vrouw Elizabeth Stuart werden verbannen en vestigden zich met hun acht zonen en vijf dochters in Den Haag. Zij namen hun intrek in twee naast elkaar gelegen monumentale panden aan de Haagse Kneuterdijk.

Vier van hun kinderen overleden op jeugdige leeftijd. Een van de in 1624 overleden kinderen was Louis. In documenten die Sterringa gevonden heeft staat dat hij werd bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft. De naam van prins Louis komt echter niet voor op de plattegrond van de koninklijke grafkelder. Hij wordt zelfs niet genoemd als vermoedelijk aanwezig in een van de drie kistjes in de grafkelder met het opschrift 'onbekend'.

In het Gemeentearchief in Delft bevindt zich het begraafboek van de Nieuwe Kerk. Daarin wordt op 27 mei 1625 vermeld 'een kint van de Coninck van Bohemen'. In modern handschrift is erbij geschreven 'Frederik de Vijfde'.

Voor Annemarth Sterringa is de zaak duidelijk: “Als Louis inderdaad in een van de kistjes met onbekende inhoud in de koninklijke grafkelder in Delft ligt en daar heeft het alle schijn van, dan ligt daar het enige achterkleinkind van Willem de Zwijger. Vergissen was uitgesloten, want er stonden in mei 1625 slechts twee kisten in de koninklijke grafkelder, die van Willem van Oranje en van zijn weduwe Louise de Coligny. Prins Maurits was een maand tevoren overleden, maar werd pas in september 1625 bijgezet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden