Kistemaker dirigeert Spakenburg naar grote hoogte

SPAKENBURG - Op de elfde speeldag van het vorig seizoen zat Simon Kistemaker voor het eerst op de bank als coach van Spakenburg. In dat duel tilde hij zijn ploeg van de laatste plaats, om er de rest van het seizoen niet meer terug te keren. Precies een jaar later heeft Kistemaker met zijn club de top van de ranglijst veroverd. Eigen winst tegen Huizen (3-1) en puntverlies van VVOG bracht de ploeg bovenaan.

PETER WILSCHUT

Kistemaker had Spakenburg tot zaterdag precies een volledige competitie onder zijn hoede gehad. Vorig seizoen voegde hij in 'zijn' zestien duels 28 punten toe aan het totaal van vijf. Dit seizoen sprokkelde Spakenburg in de eerste tien wedstrijden 22 punten bijeen. Ter vergelijk: in de vorige competitie pakten VVOG en GVVV met een totaal van 50 punten hun titel. De Kistemaker-shuffle werkt dus in Spakenburg. De situatie aan de boorden van het IJsselmeer staat in fel contrast met die van een jaar geleden. Het zicht op meer steekt de trainer al langere tijd niet onder stoelen of banken. “Als we bij de winterstop een punt of vier achterblijven bij de toppers, gaan we meedoen voor de titel”, beloofde de 'Kist' zijn aanhang eerder. Het vissersdorp verkneukelt zich door de knappe ontwikkelingen bij zowel 'rood' als 'blauw' nu al op een plaatselijke getinte strijd om de landstitel. Kistemaker wil echter zelfs nog geen waarde hechten aan de nieuw verworven status: “We gaan nog genoeg tegenkomen.” Naar aanleiding van Capelle vorige week en nu Huizen: “Als je jezelf topper wilt noemen moet je controle kunnen uitoefenen in een partij voetbal. Daar zijn we onvoldoende toe in staat. Capelle mocht na rust van 0-5 tot 3-5 terugkomen en Huizen heeft bij de 1-1 winstkansen gehad. Verdedigend staan we te vaak te klooien. Dat moet eruit”, aldus de trainer die zaterdag het gezang op de tribunes dirigeerde als ooit op de Vijverberg bij De Graafschap.

Wie Spakenburg langere tijd niet heeft gadeslagen, ziet een volledig gerenoveerde ploeg. De ploeg telt drie blijvertjes uit het vorige seizoen, maar zij vertolken allen een andere rol. Dorrestein is van libero tot back verworden, de immer ontvlambare Verspuy - zaterdag in de slotminuten zwaar bestraft met rood na zijn tweede gele kaart - is thans aanvoerder en van back tot middenvelder omgeturnd, terwijl de eerdere linksback Van Twillert nu als aanspeelpunt in de spits fungeert. Spakenburg voerde zaterdag, indachtig de geest van de trainer, een even eenvoudig als doeltreffend recept uit. Er was defensieve zekerheid in de vorm van mandekking op de (in Huizens geval twee) spitsen van de opponent, er waren twee balvaste en kopsterke spitsen en de overige zes spelers pendelden ertussen. Waarbij opviel dat Spakenburg zich enerzijds veel doelpogingen verschafte maar anderzijds achterin niet bepaald een oase van rust was. Dat maakte vlak na rust dat de na een half uur via Van Twillert verkregen 1-0 voorsprong tenietging (Smeele, 1-1). Invaller Bergeyk (2-1) en Van Appelen (3-1) hielpen Spakenburg in de laatste tien minuten ruim over de drempel.

Huizen is het contact met de top verloren. In de laatste vier duels behaalde de Gooise formatie vier punten, waarvan drie tegen het nietige Strijen. De nummer negen van de vorige competitie boekt in het tweede seizoen onder trainer Rien Hillebrand met een voorlopige zevende plaats weinig voortgang. Voor rust bleef de ploeg zaterdag niet alleen ongevaarlijk, verontrustender was het gebrek aan agressie. In de tweede helft legde Huizen qua veldspel Spakenburg het vuur wel lange tijd na aan de schenen, tot doelkansen leidde dat nauwelijks. Desondanks zei Kistemaker ietwat overdreven dat diens ploeg in Huizen de “beste tegenstander tot nu toe” had getroffen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden