Kirrend langs de huizen van sterren

Per bus of per fiets in ’t Gooi of Amsterdam op jacht naar onderkomens van BN’ers.

’RTL Boulevard’, ’SBS Shownieuws’, de privépagina van De Telegraaf en natuurlijk de roddelbladen: Nederland blijft graag op de hoogte van het wel en wee van de sterren. En wat is er leuker dan die bekende koppen eens in het echt te zien? Tijdens de ’Sterrentoer’ bijvoorbeeld, een fietstocht door Amsterdam langs de huizen en favoriete winkels van BN’ers.

De 34-jarige Tanja Heikamp uit het Gelderse Scherpenzeel heeft er zin in. „Het is zaterdag en het is mooi weer. Er lopen vandaag vast veel sterren in het wild rond”, verwacht Heikamp, die de toer voor haar elf vriendinnen boekte.

„Ieder jaar doen we zo’n uitje; dit jaar heb ik het georganiseerd. De rest weet nog niet wat we gaan doen”, vervolgt Heikamp bij café Heffer op de Wallen, waar de Sterrentoer begint. Als de gids het uitje van de dag bekendmaakt, beginnen de vriendinnen uit Scherpenzeel enthousiast te kirren: „Wat léuk!” Op de fiets stappen dus, en door de zaterdagmiddagdrukte richting de grachten voor het eerste sterrenpand: de kledingwinkel van presentatrice Floortje Dessing. Een uur van beroemde huizen volgt. Het grachtenpand van André van Duin, het vroegere huis van Katja Schuurman – waar nu zanger Thomas Acda woont. Voor ieder pand laat gids Marjan Hoeve (66) een foto zien van de bijbehorende ster voor het betreffende gebouw. „Die haal ik uit de bladen”, vertelt Hoeve van Aemstel Producties, het bedrijf dat de fietstocht organiseert. „Sinds we met de Sterrentoer zijn begonnen, houd ik de roddelbladen bij. Daar staat alles in: wie waar woont, en waar ze bijvoorbeeld hun boodschappen doen.”

De Sterrentoer bestaat inmiddels ruim een jaar, maar het concept is veel ouder. In Hollywood kun je al jaren met een bustoer de villa’s van beroemdheden bekijken. Of je spot gewoon zelf sterren in Nederland, die je fotografeert en op vipspotting.nl zet, een site vol foto’s van bekendheden met hun spotters. Zelf een toer organiseren kan ook. Bntours.nl verkoopt een adressenlijst met daarop de privé-adressen van bekende Nederlanders. Acht jaar geleden begon Martin van der Zee met de publicatie van die adressen, omdat hij een website wilde bouwen, maar niet wist wat hij erop moest zetten. „Het werden adressen van bekende Nederlanders. Al gauw kreeg ik boze brieven van managers, die wilden niet dat de adressen gepubliceerd werden. Daarom kun je de lijst nu kopen, dat doen veel minder mensen.”

Een jaar na de lancering van zijn website organiseerde de 28-jarige verpleegkundige Van der Zee een personeelsuitje voor zijn werk: een bustoer langs de sterrenhuizen in het Gooi. „Er was aandacht voor in een showrubriek. Toen bleek dat veel meer mensen interesse in de toer hadden.” En dat hebben ze nog steeds. Vrijwel wekelijks trekt Van der Zee er met zijn bus op uit om mensen ’het Hollywood van Nederland te laten zien’, zoals hij het Gooi noemt. „Voor de meeste mensen is de toer een ludiek uitje. Vrijgezellenfeestjes, familie-uitjes, dat soort dingen. Maar er komen ook wel echte fans op af. Die willen gewoon eens zien hoe de sterren in het Gooi wonen.”

Tijdens de bustoer moet je niet verwachten dat je ook echt BN’ers te zien krijgt. Want als er een keer een ster in de buurt van de bus komt, rijdt Van der Zee snel door. „Je moet de privacy van die mensen beschermen. Als Gordon in het centrum van Laren rondwandelt, mogen mensen best even kijken. Maar als hij zijn tuin staat te harken, is dat privé.”

De villa’s zien is voor veel mensen al genoeg, weet Van der Zee. „Ik vertel wat over de achtergrond van het pand. Zoals het huis van John de Mol, dat hij van een oorlogsmisdadiger heeft gekocht. En dat hij daar meer verdiepingen op wilde bouwen, maar dat dat niet mocht van de gemeente. Daarom heeft hij drie verdiepingen onder de grond gebouwd. Mensen vinden het leuk om dat soort dingen te weten.”

Dat vinden de vriendinnen die de Amsterdamse fietstocht doen ook. „Het is toch leuk om te zien hoe de sterren wonen”, zegt Heikamp. „Van André van Duin verwacht je eigenlijk dat hij een vrijstaande villa heeft, maar die heeft gewoon een huis met buren er direct naast. Je denkt toch van: goh, hij woont dus zo.”

Maar sterren komen ze niet tegen. Heikamp maakt het weinig uit. „Het fietsen door Amsterdam is al leuk. Zoals het Vondelpark. Als het bij ons in Scherpenzeel lekker weer is, gaan we in de tuin zitten. Hier in Amsterdam gaan mensen naar het park. Dat kennen wij niet. Het klinkt misschien suf, maar voor ons is dat al heel leuk om te zien.”

En rond het Vondelpark komt het dan toch nog goed. In Oud-Zuid zien de vriendinnen de eerste BN’er in levenden lijve. Terwijl gids Hoeve wat vertelt over een pand zo’n twintig meter verderop – „daar woont Irene van der Laar” – komt er een man met kinderwagen aanlopen. „Dat is de man van Irene!”, klinkt het enthousiast. Een semibekende Nederlander, maar toch. Even later zien de dames ook prins Maurits met zijn kinderen, Karin Bloemen die haar zaterdagse boodschappen doet, Harry Mulisch op een terras en Jort Kelder in zijn cabrio. De sterren aanspreken doen de vriendinnen niet. „De privacy staat voorop, het zijn toch ook gewoon mensen.”

Dat was niet altijd zo tijdens de Amsterdamse fietstocht. Toen Aemstel Producties met de tocht begon, moesten de Sterrentoer-deelnemers een rode jas aan met daarop groot ’Sterrentoer’, en werd er op een keukentrapje geklommen om over de schutting van Connie Breukhoven te gluren. „Dat vond ze niet echt leuk”, zegt gids Hoeve. „We zijn nu wat anoniemer, houden meer afstand. Zo’n toer is leuk voor jonge meisjes. Die lezen de bladen, kijken naar de roddelbladen. Nu zien ze eens hoe die mensen echt leven. Maar we willen de sterren niet lastigvallen.”

i Meer info vindt u op www.bntours.nl en www.amsterdamexcursies.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden