Kiro Gligorov (83) hield Macedonië bijeen

Dat Macedonië tegen alle verwachtingen in niet verwikkeld is geraakt in de oorlog, mag gerust op het conto van president Kiro Gligorov (83) worden geschreven. Na ruim 8 jaar beginnen morgen de verkiezingen voor zijn opvolger. De president hield het etnisch gemengde land door de jaren negentig bijeen, ondanks alle interne en externe spanningen.

Gligorov werd op 3 mei 1917 geboren in Stip. Hij werkte voor de nationale bank in Belgrado, was minister van financiën en maakte van 1974 tot 1978 deel uit van het Joegoslavische presidium, het college dat Tito had ingesteld om zijn opvolging voor te bereiden. Na het uiteenvallen van Joegoslavië, werd hij op 27 januari 1991 tot president van Macedonië gekozen.

De jonge Macedonische staat had een moeilijke start in de relaties met de vijandig gezinde buurlanden, Joegoslavië, Albanië, Bulgarije en Griekenland. Toch verlieten de Joegoslavische troepen door Gligorovs inspanning het land in 1992 zonder bloedvergieten. Op den duur haalde hij zelfs de erkenning door Belgrado en Athene binnen. De president deed dit jaar echter herinneren aan zijn communistische verleden, toen hij zich verzette tegen de erkenning van Taiwan door de centrum-rechtse regering. Door betrekkingen met Taiwan verspelde Macedonië na een Chinees veto in de Veiligheidsraad, de bescherming van VN-militairen aan de grens met Joegoslavië.

In eigen land wist Gligorov de vrede te bewaren tussen de botsende slavische en Albanese bevolkingsgroepen. Desondanks werd hij in 1995 het slachtoffer van een bomaanslag, die hem een oog kostte. Ondanks zijn puur ceremoniële functie, heeft Gligorov het overwaaien van het Kosovo-conflict naar Macedonië weten te voorkomen. Maar met zijn afscheid, vreest hij een uitbarsting van de etnische spanningen.

,,Ik ben naïef geweest te geloven dat Macedonië een toonbeeld van etnische tolerantie kon zijn in een etnisch intolerante regio'', zei Gligorov in een interview met persbureau AP. ,,Daarnaast leven al onze buren in dromen van een grootstaat.'' Met het verdwijnen van Gligorov verliest het kwetsbare Macedonië en de gehele Balkan een stabiliserende factor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden