Kirchen soeverein tijdens slotklim op Muur van Huy

Met Robert Gesink en Thomas Dekker in de topvijf maakte Rabobank een sterke indruk tijdens de Waalse Pijl. Winnaar Kim Kirchen stal de show op de Muur van Huy.

Genoegzaam keek Kim Kirchen naar de hemel, toen hij 41 kilometer voor de eindstreep van de 72ste editie van de Waalse Pijl een grauw wolkendek ontwaarde. De Luxemburger van Team High Road dacht terug aan 2005. In regenachtig weer finishte hij destijds als tweede in Wallonië, net achter de Italiaan Di Luca. Wijzer en vooral sterker duldde Kirchen ditmaal niemand naast zich tijdens de laatste meters van de beklimming van de Muur van Huy.

„Ik deed precies hetzelfde als drie jaar geleden”, verklaarde de 29-jarige coureur droogjes. „Mijn tactiek was om zo laat mogelijk in de finale een aanval te plaatsen. Daarom koos ik tijdens de laatste klim het wiel van Rebellin. Hij schat zijn krachten altijd feilloos op waarde. Toen ik wegsprong, vreesde ik heel even dat ik te laat was. Ten onrechte, zo merkte ik bij de finishlijn. Mijn berekeningen klopten exact.”

Nog euforisch over zijn prestatie noemde Kirchen de Waalse Pijl na afloop een thuiswedstrijd en de mooiste zege in zijn carrière. Slechts Milaan-Sanremo in 2005 maakte een vergelijkbaar gevoel bij hem los, zo verklaarde hij. Als superknecht van Fassa Bortolo loodste hij kopman Petacchi veilig over de Cipressa en de Poggio, waarna de Italiaanse sprinter het voorwerk van Kirchen vakkundig afmaakte. „Een prachtige herinnering.”

Thomas Dekker voelde zich minder thuis in Wallonië. Toen de eerste regendruppels op het wegdek vielen, kreeg hij een ongemakkelijk gevoel. Onder vergelijkbare omstandigheden zag de Noord-Hollander drie jaar geleden het zicht op het podium in een oogwenk verdwijnen. Een valpartij op de spekgladde weggetjes nabij Huy, zoals hem in 2005 overkwam, wilde hij voorkomen. Liever heelhuids de voet van de laatste klim bereiken dan risicovol een stunt forceren.

„Dat gaat me niet nog een keer gebeuren”, typeerde Dekker het angstvisioen dat hem voor ogen kwam. „Als het regent krijg je hectische toestanden. Ik nam bewust gas terug.” Desondanks leverde de behoudende strategie hem verrassend genoeg een vijfde plek op.

„Tegen het einde van de koers sloot ik aan bij de tweede groep. Met enkele sprintjes tussendoor kwam ik op het laatste stuk in de buurt van de koplopers. Een podiumplek zat er helaas niet in”, aldus Dekker.

Robert Gesink (vierde), voor de tweede maal op rij de beste Nederlander in de Waalse koers, grinnikte om het relaas van zijn besmeurde ploegmaat. „Thomas probeerde hetzelfde als ik vorig jaar”, vertelde hij. „Pas op de Muur van Huy terrein proberen te winnen. Daardoor kwam ik, uit pure onervarenheid, in 2007 als negende over de streep. Nu ik het koersverloop kende, paste ik een andere methode toe. Ik ging de voorlaatste klim als eerste aan.”

Door dit slimmigheidje manoeuvreerde Gesink zich handig in de buurt van de favorieten. Toen de renner het steilste stuk van de Muur van Huy bereikte, paste hij een volgende truc toe. „Precies op die plek moet je een tandje bijschakelen”, legde de Achterhoeker uit. „Vanaf de achtste positie reed ik zo naar voren. Toen ik Cunego passeerde, hoopte ik heel even dat de derde plaats in zicht kwam. Zo ver reikte ik niet. Cunego haalde me even later gewoon weer in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden