Kippen op het balkon

Kelly Coyne en Erik Knutzen bestieren middenin Los Angeles een boerderij. Het stel verbouwt groente, houdt bijen en kippen. In 'Doe het zelf, doe het groen' beschrijven ze hoe je het platteland naar de stad kunt halen.

INTERVIEW | MARIANNE WILSCHUT

Hoewel Kelly Coyne diep in haar hart de smog van Los Angeles best zou willen verruilen voor de frisse plattelandslucht, is haar man Erik Knutzen absoluut niet te porren voor een verhuizing. "Ik ben een echt stadsmens, ik zou het culturele aanbod van de stad en mijn familie en vrienden teveel missen." Dus haalden de twee het platteland dan maar naar de stad.

In de tuin van hun kleine bungalow die op loopafstand ligt van Los Angeles' beroemde Sunset Boulevard verbouwt en conserveert het stel hun eigen groente en fruit, lopen de kippen op het erf en leveren de werksters van de twee bijenkorven de goudgele grondstof voor het zelfgebrouwen honingbier. Al hun afvalwater krijgt een nieuwe bestemming en de afvalcontainers van supermarkten, stadsperkjes en overhangende takken van fruitbomen zijn niet veilig voor hun drang naar het verzamelen van alles wat maar eetbaar is.

"Hoewel we er een sport van maken om alles zoveel mogelijk zelf te verbouwen en in elkaar te knutselen, is het niet zo dat we nooit meer iets kopen", stelt Knutzen gerust. "Voor olijfolie, Parmezaanse kaas, chocolade en andere producten gaan we nog steeds naar de winkel. En als we het erg druk hebben, eten we ook weleens een kant-en-klare pizza."

Het groene avontuur van Coyne en Knutzen begon ooit met het kweken van eigen tomaten en de geur van zelfgebakken brood. "Als je eenmaal de rijke smaak van een zelfgeteelde tomaat hebt geproefd, kun je niet meer terug", legt Coyne uit. "Vervolgens begonnen we ons meer te verdiepen in waar ons voedsel vandaan komt en daar werden we niet vrolijk van. Onze koeien, kippen en varkens worden onder afschuwelijke omstandigheden gehouden en de groenten die uit de grootschalige land- en tuinbouw komen, worden in zulke arme grond gekweekt en met zoveel pesticiden bespoten dat we gaandeweg besloten om het voedsel uit de supermarkt steeds meer links te laten liggen en het zelf te gaan verbouwen."

De twee gingen een blog bijhouden over hun zoektocht naar de juiste gewassen, bewatering en gifvrije bestrijdingsmiddelen. Dat schrijven over een groene leefstijl beviel zo goed dat beiden een paar jaar geleden hun baan hebben opgezegd om zich hier volledig op te kunnen storten. In hun zojuist in het Nederlands verschenen boek 'Doe het zelf, doe het groen' geven de twee tips hoe je zelf in je stadstuintje, op je balkonnetje of misschien wel in dat verwaarloosde gemeenteperkje vlak voor je huis op de zelfvoorzienende toer kunt gaan. Met groot enthousiasme en gevoel voor humor beschrijven ze hoe je een wormencompostbak kunt maken, zelfirrigerende kweekbakken in elkaar kunt knutselen, insecten en ongedierte biologisch te lijf kunt gaan, hoe je je woning kunt isoleren en hoe je een zonne-oven bouwt. Sommige tips lijken iets meer bedoeld voor de fanatici dan voor de beginnelingen. Want of de gemiddelde stadsbewoner het ziet zitten om op zijn of haar balkon over de composthoop heen te plassen zodat er wat stikstof en vocht in de hoop terechtkomt, is niet waarschijnlijk.

Knutzen hoopt dat beginnende stadstuiniers zich niet laten afschrikken door dit voorbeeld. "We realiseren ons dat wij onze groene leefstijl extreem ver hebben doorgevoerd en dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Met ons boek willen we vooral mensen inspireren."

"Begin klein en kies een project uit waar je lol in hebt. Je zult zien, van het een komt vast het ander", vult Coyne aan. "Al begin je maar met het koken van je eigen eten zonder pakjes en sauzen uit potjes."

Ook als je driehoog achter woont met een balkon op het noorden zijn er volgens het tweetal genoeg mogelijkheden om de boer of boerin in jezelf naar boven te halen. "Afhankelijk van het klimaat waarin je woont, zou je bijvoorbeeld champignons kunnen kweken of je eigen kippen kunnen houden", adviseert Knutzen.

"Voor de Tweede Wereldoorlog was het gebruikelijk dat stadsbewoners hun eigen kippen hielden of een moestuintje hadden", gaat hij verder. "In Azië en Cuba doen stedelingen dat nog steeds. De inwoners van Shanghai produceren 85 procent van hun groente binnen de stadsgrenzen. Maar in onze westerse steden vond men al die moestuintjes en kippen op een gegeven moment een rommeltje en te volks. In steeds meer steden werd het stadstuinieren ontmoedigd. Hiervoor in de plaats kwam de grootschalige landbouw en veeteelt."

"Meer en meer mensen keren zich daarvan af", zegt Coyne. "Toen wij begonnen met het bijhouden van onze blog over onze biologische ervaringen, waren er nog maar weinig boeken over dit onderwerp te vinden. Sindsdien zijn er veel meer boeken van gelijkgestemden uitgekomen en leren we meer mensen uit alle lagen van de samenleving kennen die belangstelling hebben voor onze boeken en onze cursussen."

"Ik zie onze manier van leven dan ook niet als een terugkeer naar vroeger, maar als onderdeel van een trend die de volgende stap betekent naar hoe consumenten en producenten met voedsel omgaan", vult Knutzen zijn vrouw aan.

In de dertien jaar dat Coyne en Knutzen hun bungalow tot een stadsboerderij transformeerden, ging uiteraard niet alles over rozen. "Ik heb een fase gehad dat ik heel erg graag ook mijn eigen kleren wilde maken, maar uiteindelijk moest ik me er toch bij neerleggen dat ik absoluut niet kan naaien", vertelt Coyne. "We hebben in het begin ook nog een tijd geworsteld met onze groente", herinnert Knutzen zich. "Veel boeken over tuinieren gingen er in die tijd vanuit dat je rekening moest houden met de vier seizoenen, maar in het mediterrane klimaat van Los Angeles zijn de seizoenen minder uitgesproken. Dus plantten we de verkeerde groenten of stopten we ze in de verkeerde tijd van het jaar in de grond. Uiteindelijk bracht een boek van een Californische schrijfster uitkomst."

"Maar we hebben ook veel gehad aan tips die we van onze buren kregen, over gewassen die het bij hen goed deden. Omgekeerd zijn onze buren ook weer aangestoken door ons enthousiasme", vertelt Coyne. Het ideaalbeeld van het stel is dan ook dat stadstuiniers elkaar opzoeken om ervaringen uit te wisselen en zich gezamenlijk te beijveren voor positieve veranderingen in de wijk. "Zeker als je een baan, kinderen en allerlei sociale verplichtingen hebt, heb je geen tijd om zelf het wiel op tuiniergebied uit te vinden. Deel daarom je oogst en je kennis met je buren, vrienden en familie. Zo bouw je een gemeenschap van stadstuinders."

Kelly Coyne en Erik Knutzen: 'Doe het zelf, doe het groen - Tips voor een milieubewust stadsleven'; Ankh Hermes, 300 blz., €27,90; ISBN 9789020205190.

Op www.rootsimple.com houden Kelly Coyne en Erik Knutzen een blog bij over milieuvriendelijk leven.

Wie een te druk leven heeft om zijn tuin of balkon helemaal om te toveren tot een groen paradijs vol met allerlei eetbare groenten en vruchten, maar wel zijn levensstijl wil vergroenen, kan hiervoor ook inspiratie halen uit 'Groen doen' van Marie-Claire van den Berg. Hierin doet de journaliste verslag van haar zoektocht naar een klimaatvriendelijk leven. Ze onderzoekt bijvoorbeeld of je je boodschappen biologisch kunt doen zonder duurder uit te zijn. Ook zoekt ze uit wat het nou precies betekent als een keurmerk zegt dat vis duurzaam is gevangen, welke auto het minst vervuilend is. Van de Berg bekijkt eveneens of claims van cosmeticamerken dat hun crèmes groen zijn, wel kloppen.

Marie-Claire van den Berg: 'Groen doen'; Artemis & co, 248 blz., €18,95, ISBN 978904720204

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden